Wednesday, April 20, 2011

Dah Pandai Solat

Hari tu Wardina ada share kat FB dia pasal anak dia yang 7 tahun tu dah pandai solat. Memang membanggakan..budak sekecil tu pon paham makna & erti solat. Best kan kalau anak kita pon cam tu..insyaallah.

Waiz tak ada lah pandai solat cam anak Wardina tu. Cakap pon tak betul lagi..tak pe slow2. Sekarang ni dia baru tau gaya solat. Sebab waiz selalu tengok kitaorang solat. So bila dengar azan kat tv, sibuk lah kata ne ne(mane). Dia tanya mane kopiah dia. Pastu amik kopiah..bentang sejadah. Buat gaya rukuk..sujud. Takbir tak salam pon tak..tak sampai 10 saat, siap solat. Kemas sejadah..simpan kopiah, tepuk tangan. Kononnya nak bagi tau dia pandai lah.

Sebenarnya pendedahan solat ni penting kepada anak kita. Kata orang melentur buluh biar dari rebungnya. Cam kitaorang..biasa buka astro oasis tu, bagi waiz dengar zikir. Time azan..kuatkan tv. Time sembahyang..solat depan dia. Mula2 tu memang lah dia kacau kita. Duduk kat sejadah lah, tepuk2 kita..sengih2 depan kita. Tapi lama2..dia paham kot. Tak kacau dah..

Kadang2 tu malu pulak..bila time azan, dia dah amik kopiah dia. Kita pulak duk bertapa depan tv lagi. Nak nak time maghrib..layan sangat cerita tv3 tu. Sampai lewat solat..ish ish, sape lah tu~

Nak tanya blogger2 lain, cam mana nak ajar anak kita solat yer. Apa pendedahan lain yang korang buat untuk ajar anak korang solat. Cu cite cu citer.
- Sejuk jer hati tengok anak kita cam ni kan? -

Sincerely...

16 comments:

NM02 said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

elok le kalu dapat didik dari kecik kan. yang tak tahan, kalu dorang ikut kita solat sekali.. aduh.. nak tegelak pun ada. tak kusyuk dibuatnya..

penah sekali, anak buah tgk maktok dia solat, sampai meleleh air liur. klakar

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@NM02
ye lah..pernah sekali dia tarik telekung sy, smpai batal solat sy..
mula2 geram, pastu jd kelakar pulak

mama tims said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

wida..walaupon masih kecik tp waiz dah tunjukkan kebolehannya,anak2 ni kita kene didik sedari kecil,kita yg mencorakkan nya,kalau dah besar br nak didik mungkin liat sket..saya pon didik anak2 sya solat sejak dari umo 4thn lagi..

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@mama tims
alhamdulillah..hrp sy dpt ikut jejak sis..
semoga anak2 kita tergolong dr mrk yg beriman, amin:)

rasp said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

sis, i pun lebih kurang ajar cam u sis...lelama dah besar dia akan ikut sama solat...

mamaDiana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

kalau sy, setiap waktu kena siap sedia ..get ready je bila hubby jd imam suruh dia baca semua ayat kuat2 biar jelas...mula2 depa ni ikut2 ja..lama2 boleh hafal...
biasakan bila dgr azan kt tv ke ..terus suruh depa tu amik wuduk...
..p@kciklie mmg tegas orgnya...
dan bila berjln2 biasakan singgah surau/masjid bila masuk je waktu...insyaAllah.

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@rasp
alhamdulillah..hrp2 cam tu lah

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@mamaDiana
bagus mamadiana & PCL..pndai didik anak. hrp sy pon leh ikut cam tu:)

lyly yAna said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

betul tu. jgn time azan kt tv tukar channel lain pulak ye? hihi

amboi budak montok tu berkopiah, kemain kembang telinge nye yee

Ina said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

mmg dari kecil la kena didik..tapi, anak saya mmg mengacau je..buat kita tak kusyuk..but i guest kalau kita tak dedah dari kecil, dah besar dia liat la..

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@lyly yAna
telinganya makin mengembang lah..hiks

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@Ina
betul tu sis..
kena ajar dr kecik

ieda said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

alhamdulillah .. sejuk perut kita ngandungkan mereka kan dikk :)
kalau diajar dari kecil insyaallah mereka ingat :))

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@ieda
Insyaallah, hrp2 begitu lah

mimi jazman_MJ said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

xtahu.. sebab sy masih bdak sekolah.. hehehe..

tp..bguslah ada parents yg nk dedahkan anak dyeorg dengan solat..

kdg2..zaman skrg ni ada je parents yg x kesah ttg solat ank2 dyeorg.. mlahan..sbuk menyuruh ank dyeorg mnyanyi lgu itu lgu ini..

nauzubillahi min zalik.. :)

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@mimi jazman_MJ
budak kecik tu nyanyi pon suka gak..kalau berjoget, ya Allah. tp kalau boleh x nak lah ajar dia macam tu..
semua org nak yg terbaik buat anak diaorg,
belajar rajin2 ekk:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal