Monday, March 2, 2015

DIVA UNA

Waiz lah..mengadu panas. Time balik rumah..laluan dari Chendering ke rumah memang mengadap matahari. So memang panas dan silau lah. Papanya memang kena pakai spek hitam time drive. So dia pon nak jugak. Spek lama dia..entah ke mana hilangnya. 

Belikan je lah spek hitam kat mydin tu..RM4.90 je.

Tapi semek ni pulak yang lebih2 dari abangnya. Heiii...dia yang sibuk2 pilih spek sendiri tau! Saya perhati je perangai dia. Jap2 test spek ni..jap2 test spek lain pulak..hahaha.
Abis cun lah tu..suka sangat buat mulut huduh tu! Eeii..gigit nanti.
Berkenan spek ni..
Saje lah usik dia.."Una tak payah belilah..abang je beli"
Di huh-nya kita..siap pusing badan dan jeling lagi! 

Lepas tu saya tengok..senyap2 dia masuk spek dia dalam bakul! Ambooiii budak ni..
Mehlah..mama nak amik gambar dengan budak berlagak diva ni. Dahlah malam..dalam bangunan, berspek dua2 budak ni. Ish anak sapa lah ni..semua orang tengok je..malu mama, haha.
Masuk gambar dalam wasap family..dah Pak Ngah kata macam orang buta..kuikui. Sabor je lah. Tak kisahlah..janji anak2 mama happy. Time kecik ni lah nak buat benda pelik2 dan memalukan..ape peduli kat orang lain..kan? Dah besar kang..taulah dia malu sendiri.

Sunday, March 1, 2015

B.E.N.T.O.

Bento atau orang panggil bekal..
Tak lah selalu buat...tak segigih kak PR nuuu..apatah lagi sehebat Yohana Sabri..huhu.

Ikut mood jugaklah..hari rajin (read: bangun awal) buat, hari malas (subuh pon terkejar-kejar) tak buat..hehe.

Tapi kan..waiz tu memilih sikit. Dia bukannya nak makan nasi goreng, mee/bihun goreng..tekak very western tau. Tu yang balik-balik asyik buat spageti dengan nugget je.
Spageti biasanya saya memang rebus malam. Siap simpan dalam peti sejuk. Kadang2 tahan lah 2-3 hari. Pagi rendam dalam air panas je. Sos spageti pulak saya prepare time weekend. Memang masak satu botol/tin terus. Buat dua2 sos..bolognise & carbonara. Lepas tu asing siap2 dalam bekas kecik. Nak makan, reheat je.
Hari malas..cam nilah bento waiz. Nugget dan sosej..bakar dalam oven. Tak payah nak goreng2 sangat..bakar dalam oven lagi sihat walaupun sebenarnya nugget dan sosej tu tak elok makan selalu ye. Tapi nak buat cam ne..itulah waiz suka makan. 

Tapi hari ni saya rajin sikit..buat mee goreng. Tak taulah waiz makan ke tak..kalau dia tak makan, saya mogok seminggu tak nak buat bento dia..huhu.

Saya harap..boleh lah amik inspirasi dari ibu2 yang hebat kat luar sana..gigih masak untuk bekal anak2. Malah bekal untuk suami dan diri sendiri (kalau bekerja). InsyaAllah boleh..doakan!

Friday, February 27, 2015

Teluk Anson Teluk Batik

Bila dah balik kampung..biasanya saya suka lepak2 kat rumah je. Tapi tau2 je lah MKS, dia pulak komplen bosan. Ajak jalan-jalan..so yok kita ke Perak sahaja.

Ikut tekak..nak rasa air jagung dan mee rebus Mastan Ghani yang popular tu..tapi tutup, nangis! Lepak2 dan bergambar kat Menara condong ni jelah. Rasanya ni gambar pertama saya di mercu tanda Teluk Anson/ Teluk Intan ni...haha.

Walaupun dulu selalu gak round2 teluk Intan..tak de lah napsu nak bergambar, yelah..dulu mane ada hp kamera kan! Saja2 nak bergambar guna kamera pun malu..huhu.

Ni ramai je orang berpicca-picca dan berselfie..so kita layankan je lah.
Adik una tak lepas2 nak buat peace...asyiklah jadi "1 Malaysia"..haha. Eh memang senget ye menara ni. Tengok depan mata tak senget pon!
Gambar berkeluarga..Cinta hati mama sangat 3 orang ni. Cepat je dah besar budak2 ni..


Dengan adik..tq sebab temankan akak sekeluarga jalan2.
Lepak je..panas ye?
Sempoi je anak2 mama..pakai selipar je, hahaha.
Sila baca!

Lepas jalan2 kat Teluk Intan..kitaorang decide ke Teluk Batik. Sebab tak tau nak pergi mana dah..haha.
Ramai orang..tengah hari terik pon orang melenjan mandi pantai. Tak takut hitam ke korang? Musykil aku!
Waiz dah bising nak mandi jugak..lepas dapat port best dengan sewa kerusi, suruh dia main2 pasir dulu. Masih panas lagi. Nasib standby baju dan seluar, tapi saya paksa jugak dia pakai spender una. Sayang nak bagi dia mandi pakai seluar..takut kang lepas2 tu dia terkencing dalam seluar, tak ada seluar pulak nak tukar. Sentap2 dia sebab kena pakai spender una...haha. 

Tapi sekejap je lah sentapnya..lepas tu lagi teruja dapat main air. Yelah kat terengganu, biasa main pasir je. Mana boleh mandi kan..bahaya. So kat sini..mainlah puas-puas!

Una saya pakaikan pampers je..dia tak berani nak main2 air ni, main pasir je. Tertonggeng-tonggeng dia main pasir..makin lama air makin naik. Kena jugak kat kaki dia..mujur dia tak berendam, kang abis penuh pampers dengan air laut.

Lepas petang sikit..baru kitaorang beransur balik. Nak cepat ke pasar malam kat Sabak pulak..nak kejar sate kerang..tapi abis..nangis sekali lagi!

Tapi okeylah dapat makan cakoi..air jagung..sob sob.

Tu jelah cerita balik kampung di cuti CNY saya. Hari Sabtu..saya dah gerak balik Terengganu sebab tak nak sangkut jem kat tg karang/ijok.

Okeylah..selamat selamat pergi dan balik. Tunggu raya pose pulak lah dapat balik..huhu. 

p/s: bila lah highway LATAR tu nak terus ke sabak bernam..mesti lagi cepat. Tak payah nak serabut jem kat tg karang/ijok/k.selangor...kan?




Thursday, February 26, 2015

Balik Kampung CNY 2015 & BNO

Cuti CNY baru ni kami balik kampung. Plan asal MKS tak nak balik..sebab kete hitam tu rosak. Apa ntah..cluth? Sempat je nak baiki, tapi pomen tak bagi jalan jauh lagi. So kitaorang decide nak pergi Bukit Gambang City Resort (BGCR) je. Siap dah wasap2 dengan adik saya, Lily..ajak dia turun Terengganu..nak pergi BGCR. Saya punyalah semangat survey package..hotel semua. Nyaris2 nak booked..lepas tu bila meeting dengan MKS..terangkan dia semua apa yang best n tak best BGCR tu, dia decide tak jadi pergi.

Sebab utamanya, ramai orang! Sebab saya memang tau sangat perangai MKS ni, kalau tempat tu ramai orang..bersesak-sesak..konpem dia tak suka. So dari saya sentap dan makan hati dengan perangai dia di kemudian hari..laju2 saya pujuk dia balik kampung. Lagi pun boss saya bagi cuti awal sehari pada 18hb tu..yelah boss saya chinese, mestilah dia nak beraya..

So saya cuma apply AL untuk 22hb. Di sebabkan kete hitam tak boleh jalan jauh (mengade je tau!), rasanya mesti MKS mengadu kat kakak dia. So kakak dia kesian lah kat adik kesayangan dia..Kak Nah bagilah pinjam kereta persona dia. Saya okey je..kereta auto, lagi senang saya nak bawak berbanding kete hitam MKS tu.

Lepas subuh 18hb tu, kami bergerak. Biasa perjalanan dari KT - KL - Sabak Bernam makan masa 10 jam. Tu standard MKS lah, dia kan ala-ala pak JPJ. Tapi kali ni alhamdulillah..8 jam sahaja, sebab lalu LPT baru. Sape yang bawak kete laju tu..mesti lagi cepat kot. Dari rumah saya ke tol Jabor tu hanya 2 jam sahaja...tak payah serabut hadap jem bila masuk bandar dungun, kemaman..kijal dan cherating. 

Tapi..tapi..awas ye, banyak pump station,  RNR dan Perhentian yang tak siap lagi. Kalau rasa2 nak makan atau isi minyak..kena exit highway lah. Kami tak berhenti kat mana2 pon..walaupon perut dah berbunyi mintak di isi. Berhenti makan di RNR Gambang.

Sampai Sabak Bernam..terus lunch kat kedai abah, lepak2 rumah makcik..lepas tu janji dengan adik nak jumpa kat Pantai BNO. Wajib pergi ni bila balik kampung..hahaha. Sebab yakin..esok lusa mesti penuh dengan orang ramai yang balik kg, so cakap kat MKS..kena makan hari ni jugak!
Saya selalu makan kat sini je..so rasanya mee udang kat sini memang tersedap kat tekak saya. Tak ingat nak kira bape ekor udang dalam tu..tapi still banyak.
Maybe dalam 8 ekor. Kat terengganu saya tak jumpa udang cam sini. Saya panggil udang merah..memang sedap dan manis isinya. Kat terengganu hanya ada udang biru2 kelabu, dan udang merah yang kulit keras tu. Udang galah pon ikut musim..tu pon kecik je.

Up jugak dengan kerang bakar..tapi kerang dia tak best. Dari dulu tak best..tapi order jugak! Kerang berselut..cuci tak bersih. Kadang2 ada yang still merah..tak dibakar dengan sepenuhnya.
Anak2 sibuk main kat playground. B4 Maghrib..kami balik. Tapi sepupu saya ajak makan lagi roti kebab/tortilla kat rumah dia. Balun je lah...

Bersambung..

Jang Geun Suk

Hari ni ntah berapa kali bukak image 'Jang Geun Suk' kat google. Dah macam orang angau pulak. Tapi memang angau pon..hahaha.Saya ni kalau tengok citer korea..cam ni lah, kejap suka hero ni, jap lagi hero lain pulak. Sekarang ni tengah SS kat JGS..mula lah marathon drama2 dia.

Ni kalau KJ tau..mesti kena kecam! Hahaha...please please..jangan kecam makcik!
Sorry KJ..kita tak bersependapat.

Comei tak?
Yang ni pon smart...

Yang ni pon jambu..
Banyak2 gambar JGS, rambut panjang lagi sesuai dengan dia. Lebih2 lagi kalau dia ikat rambut cam dalam drama 'Marry me Mary' tu.

Haaaa...cairr!
Ni dalam drama Marry me Mary..cite lama, tapi tak sempat nak tengok. Dok terperam dalam hard disk. Lepas tamat cerita Pinnochio..baru sempat layan cite ni.

Heroin kesukaan jugak..suka heroin ni masa dia berlakon drama 'Autum in my Heart' tu. Rasanya tu lah drama korea yang mula2 saya tengok masa sekolah rendah. Menangis2 i tengok!
You're Beautiful...best jugak. Yang ni pon baru nak layan..Kelebet dalam hard disk tak ada pulak, ke daku dah delete. So sekarang baru nak download. Siap ada Yong Hwa CNBLUE lagi..package ni!
Pretty man...ada cd, tapi tak taulah boleh main lagi ke tak. Sabar naaaa...ikut turn.

Love rain..heroin tu saya tak bape suka..so kita bagi nombor last sekali. 

Ni kalau MKS tau..mau urut dada dia tengok bini tergila-gila kat pelakon korea..haha.

Thursday, January 8, 2015

Update : Minggu 1 - 2015

Haiiiii...

Selamat tahun baru 2015. Dah list azam baru? Azam lama macam mane..hehe. Sedap je gelakkan orang, azam saya pon berterabur dan hilang ke mana ntah..ada sape2 nampak?

Minggu yang hectic..longlai rasa! Awal dan akhir bulan memang kelam kabut lah kan..kena prepare segala mak nenek payment. Dan minggu ni rasanya banyak kali saya buat salah..sedihh!!

Sebenarnya saya tak berapa suka kalau buat salah masa kerja ni..tapi entahlah, napelah saya ni lemau sangat minggu ni. So bertimpa-timpa problem yang saya buat. Salah buat keluar duit dari bank co. lain..salah tulis borang..salah prepare cheque, salah tulis date cheque..bla bla bla bla..huh!

Dan paling kesian..tak tau lah my exac. tu yang terlalu baik..atau dia tak sampai hati nak marah saya bila buat kesalahan. Oh..tak sukanya situasi cam ni..kita pulak yang rasa bersalah, waaa...crying!

Dan minggu ni jugak 2 kali waiz kencing atas katil kitaorang! Bukan sekali..dua kali tau! Tau tak betapa stressnya malam2 kena bangun bersih katil..tukar cadar..lepas tu terus tak leh tido sampai ke azan Subuh. Tapi syaitan tu lagi hebat lah..sebab berjaya goda saya supaya tido walaupun azan dan berkumandang..nangis sekali lagi! Dan-dan boleh tido lepas subuh..huh..why why?

Kali pertama..dia terkencing dalam seluar je..tak tertahan, tak sempat nak kejutkan kitaorang. Masa tu okey lagi..tukar seluar jelah. Esoknya..ntah masa bila..macam mana..tetiba katilku banjir. Malas nak bising2 lah..MKS takeover. Tapi saya kena bangun jugak..sebab tiba-tiba mek una berak tetengah malam tu. Settled..sambung tido.

Sekali lagi..malam tadi, saya perasan suar tido saya basah..Heii..terkejut jugak, ingatkan pundi kencing saya dah tak berfungsi. Sekali ada budak tido kat hujung katil..raba punya raba, Waiz! Hai..memang menyirap lah kali ni. Padahal sebelum tu dah warning, jangan masuk bilik mama..jangan tido atas katil mama..ishh..

Memang memekik lah pukul 3 pagi tu..maaflah jiran-jiran, saya terpekik-pekik macam orang gila. Memang angin semacam. Petanda apakah ini?

Waiz sebelum ni memang tak pakai pampers dah..tapi entah kena 2-3 hari ni macam nyanyuk sikit, padahal kita dah suruh kencing dulu sebelum tido. Botol susu pon saya dah stop sempena tahun 2015 ni..dah 6 tahun kot, buruk benor menogok botol susu lagi. Memang saya sengaja tak beli susu dia..so memang kurang lah minum. Air masak pon dia tak minum banyak mana..bezalah dengan simek una tu..asyik minum je. Tapi tak taulah dari mana air kecing dia datang..banyak benor.

Januari ni rasanya memang tak duduk diam..seminar dan kursus GST lagi, nanti kena training accounting system - OBM kat PJ lagi. GST tu lah paling tak tahan..sekali tak implement..selagi tu lah asyik kursus. Elok2 dari paham dah..pergi 3-4 kali kursus lagi..terus blur..dan bengong!

Tapi tulah...ku tahan jugak jebat, dari kena duduk rumah..lagi bosang!

Mak yang 'horror' dan anaknya yang asyik ngompol!

Monday, December 29, 2014

Banjir Pantai Timur

Sebak..bila tengok mangsa2 banjir..khususnya negeri Kelantan. Bila saya scroll news feed di FB, memang sedih..berita-berita dari wartawan yang tak bertauliah..tapi rasanya berita, cerita dan pengalaman mereka lagi telus dari berita-berita yang kita tengok di TV. Lebih-lebih lagi bila berita tu dari kawan2 yang saya kenali..ex-U, ex-officemate yang berasal dari Kelantan.

Ada ex-officemate masa kerja di PTPL dulu, tengah berpantang anak kedua..rumah maknya nampak bumbung sahaja. Habis tenggelam..kesian. Seringkali dia update keresahan..kesedihannya di FB, tak dapat nak tolong apa..cuma doa yang saya dapat sampaikan.

Malah sepupu saya..Kak Ngah yang duduk di Kuala Krai juga rasanya bersama-sama dengan mangsa banjir yang lain. Tak tau apa berita.

Tak dapat bayangkan macam mana kalau saya ada di tempat mereka..Allah besarnya cabaran-Mu. Ampunkan hamba-hamba-Mu ini. 

Cuti Krismas baru-baru ni, kami tak ke mana-mana. Rancangnya saya nak ajak MKS ke Pengkalan Kubur atau KB, tapi bila dah jadi macam ni..hasrat tu saya batalkan. Kami hanya pusing-pusing bandar KT, MKS bawa lihat kawasan..tengok sungai, pantai. 

Nak cite sikit, saya sebenarnya suka hujan. Bila hujan..rasa nikmat tidur tu makin menjadi-jadi. Saya rasa orang lain pun sama. Sebab tu kalau diberi pilihan hujan dan panas..saya pilih hujan..nyaman..sejuk..damai. Saya memang tak berapa tahan dengan cuaca panas, seringkala rasa sakit kepala..berpeluh sampai timbul alergik kulit saya.

Tapi bila berdepan cuaca hujan yang berlaku sekarang..saya jadi takut, seram sejuk! Kitaorang memang tak lena tido kalau hujan lebat. Bergilir-gilir bangun untuk intai ke luar tingkap. Takut tak sedar air naik dengan tiba-tiba. Bahkan sekarang, kalau tak hujan pon..air naik jugak disebabkan limpahan air sungai dan laut.

2-3 rumah di kawasan jalan masuk rumah saya dah digenangi air. Tak tinggi..mungkin cuma paras buku lali atau betis. Tapi tetap masuk kawasan rumah..kesian. Bukan disebabkan air hujan..tapi air sungai yang berada di belakang kawasan rumah kami. Angin juga kuat..bunyi berdesing-desing. Hingga pokok di depan rumah jiran saya boleh tumbang..mujur tak kena kereta.

Tapi yang saya paling takut, empangan kenyir. Selalu lah MKS cakap..kalau empangan kenyir tu 'pecah', maka bandar Kuala Terengganu ni tenggelam! Saya tau..yang jaga dan reka empangan tu adalah mereka yang bijak pandai..tapi kena beringat jugak lah. Kalau Allah dah kata..KUN FAYAKUN, maka siapalah kita hendak menghalangnya?
Ni gambar-gambar di jambatan ke Manir, MKS yang suruh ambil. Perangai MKS memang macam ala-ala wakil rakyat/JKKK/Ketua kampung sikit..kalau jadi apa2, memang dia suka menyibuk-nyibuk. Contoh macam kunci air di kawasan rumah kami..time hujan dan banjir hari tu, dia yang sibuk cari siapa yang pegang kunci air tu.
Air sungai ni deras dari hari biasa..mungkin air dari hulu, bukit..entah. Kurang dari semeter hendak sampai ke benteng tu. Sungai ini jugaklah yang berada di belakang rumah saya.

Dulu sebelum ada jambatan ni..MKS kata dia naik sampan untuk seberang.

Rumah2 yang berada di bawah sungai ni memang tak selamat..air memang masuk rumah. Sepanjang jalan yang saya lalu ni..berderet kereta di parking tepi jalan raya. Masing-masing tak berani parking di kawasan rumah.
Dr Hannan Yusof ni saya kenal dari pembacaan di blog Redmummy. Ada blog jugak..tapi saya tak ingat. Dulu sukalah baca..sebab doktor, hensem pulak tu. Tapi bila terbelek FB dia tadi..sedih membaca. Berita yang mungkin tak akan di beritakan oleh wartawan-wartawan bertauliah di luar sana. Konon-kononnya menyampai berita terkini..huh!

Al-Fatihah walau berapa orang pun yang dah tiada..siapa mereka..semoga semuanya selamat di sempurnakan.
Saat genting sekarang..rasanya kita semua kena bersatu hati. Tak payahlah nak menuding jari, SOP tak betul lah..PM sibuk main golf lah..menteri tak buat kerja lah, asset negara tak cukup lah.. aduh cukup2 lah mencari kesalahan orang lain. Memang letih kalau saat darurat macam ni pun boleh dipolitikkan..letih. Letih tengok..letih baca..cukup-cukuplah!

Ubahlah mentaliti kita..please pray 4 pantai Timur dan Malaysia.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal