Thursday, December 18, 2014

Cuai & Hilang

Terbaca kat FB kisah kecuaian bapa..yang rupa-rupanya PU Yeop, telah tertinggal anaknya semasa berhenti di stesen minyak. Boleh  baca di sini. Masa baca tu saya pon sebak..takut..benda macamni boleh terjadi pada sesiapa. Tapi kagum dengan PU Yeop tu..dia yakin Allah ada untuk 'tengokkan' anak dia. Sempat jugak bagi ceramah dahulu..bila balik rumah, tengok anak ada dah..orang tolong hantarkan sampai pintu rumah lagi. .

Mujur yang jumpa anak dia tu orang yang baik-baik. InsyaALLAH...kat Malaysia ni ramai lagi orang yang baik-baik kan? Harap-harap, saya pon di kelilingi mereka yang baik-baik sahaja.

Saya pon pernah ada pengalaman anak hilang ni..tapi hilang kejap je. Waiz lah!! Sape lagi kaki yang tak berapa nak duduk diam tu...huhu. Kejap atau lama hilangnya..perasaanya tetap sama okey. Berdebar..takut..hilang punca...macam-macam lah. Dah lah yang bertambah risau..anak teruna saya tu masih 'pelat' bercakap. Memang orang lain tak kan faham apa dia cakap. Kalau lah tetiba budak tu hilang kan..orang tanya nama ayah sape? Ntah-ntah dijawabnya "papa". Nama ibu? dijawabnya "mama"...hahaha..tak ke pening orang yang jumpa dia tu. Jalan balik rumah lagi lah tak ingat..tapi jalan pergi Giant, ingat ye!

Kebanyakkan kes saya ilang waiz ni...sebab utamanya dia hilang dari pandangan mata kitaorang. Yelah...berdesup berlari, tetiba hilang. Kadang-kadang tu penat biji mata ni nak menengok dia tau..memang tak boleh nak duduk setempat langsung. Nak di letak dalam stroller..dah besar panjang. Ada cara nak kawal anak2 bila kat luar ni? Ni anak baru dua..nak gelabah kan..hiks.

Masa raya puasa baru ni pon..anak ngah saya, si Afiq tu 'hilang' masa kiraorang beraya. Kitaorang berkonvoi 4 kereta dengan yong, ngah dan abah..beraya kat kawasan tebuk pulai. Bila sampai rumah kitaorang nak beraya..baru perasan si Afiq ni tak ada. Ish..tak tenang jugak raya kitaorang hari tu. Rupa2nya dia dah tertido atas sofa rumah yang kitaorang singgah beraya sebelum tu. Agaknya mengantuk sebab kekenyangan kot! 

Yang kes tertinggal dalam kereta pon banyak kan..kalau cepat perasan, bolehlah amik anak tu . Ada ditakdirkan..makbapak tak sedar sampai ke sudah...tau-tau dah meninggal anaknya. Emm...takut betul. Mintak jauh lah ye. Semoga kita semua lebih berhati-hati..peringatan untuk diri sendiri jugak.


Saturday, December 13, 2014

Pelamin Anganku

Tu dia... 
Tak puas-puas lagi bergambar. Lepas bilik pengantin..sambung kat pelamin pulak.
Layankan je lah ye..





Let's selfie..last picca ya!

Friday, December 12, 2014

Bergambar Sakan Tanpa Pengantin

Majlis menyambut menantu di adakan pada hari Ahad. Disebabkan saya kerja..tak dapatlah join kenduri ni. Cuti dah abis..huhu. Dan kebetulan ada orang audit nak datang untuk tengok fail2. So memang tak boleh nak elak dah.

Abis kerja terus pecut balik rumah..lapor sebenarnya. Tak sempat nak makan nasi..lagipun kedai makan kat bawah ofis tu tutup, nak keluar malas..so berlapar ler kitee. Sampai rumah pengantin..tak nampak dah benda lain, tuju ke nasi je lah..haha.
Lepas melantak nasi..baru lah boleh suka2. Ni antaranya kerja bersama anak-anak saudara MKS. Anak-anak dara yang bergedik-gedik melenjan di pelamin dan katil pengantin..sampai mak sedaranya pon kena mengedik sekali...hehe

Alah..sekali sekala. Bukan selalu kan..
So sebelum orang cabut pelamin dan katil pengantin tu..meh kita amik gambar puas-puas.
Comel-comel anak sedara MKS ni..makciknya pon 68 kali lagi comel..hiks.
Bergambar di bilik pengantin pulak. Bersama Kak Nah saya, iaitu kakak MKS yang bongsu sekali. Itu anaknya yang sulung..Mukminah. Masih sambung belajar di peringkat Master di UPM. Nak tunggu sorang ni kahwin..bila lah haiii. Orang cita-cita tinggi..mungkin nak belajar sehingga PHD. 

Kalau perasan...muka mukminah ni ada iras2 anak DS Anwar Ibrahim..si Nurul Izzah. Beberapa kali dia cerita..ramai orang ingat dia nurul izzah..

Kak Nah saya telah diberikan cabaran dari-NYA. Semoga kakak saya ni sembuh seperti sediakala..amin. Sayu pulak tengok keadaan dia macam ni.
Geram betul kat semek ni..hari-hari tak puas mengeget dia. Makin lama makin bulat dan tembam!
Tak comel lah kalau una masam..malu lah tu.
Panggil papa dan waiz..bergambar bersama. Masa kenduri siang tu..tinggal waiz dan MKS je. Una pon saya hantar nursery. Kak Ipar saya kata..time orang bergambar, waiz tak nak bergambar sama. Katanya..mama dan una tak ada. So dia pon tak nak bergambar..huhu, sedih pulak mama mendengarnya. Nak buat macam mana..mama tak leh cuti.
So meh kita balas dendam..bergambar sampai penat! Sampai dah berterabur lah katil pengantin tu. Eh nak cite sikit..mengenai cadar pengantin Kak Mah tu. Cadar tu dah beberapa pengantin guna tau..termasuk lah saya! 

Asalnya untuk kegunaan anak perempuan Kak Mah..zahidah. Dia yang kahwin dulu, lepas tu saya & MKS, Zahid (anak sulung Kak Mah), Halim (anak Kak Mah no.3)..dan sekarang Fahim. Memang sepesen lah cadar kami..yang background belakang je berubah.

Next..sape pulak nak guna cadar ni? Hahaha..
Ini gambar lama masa saya berkahwin dengan MKS 9 tahun yang lalu..menggunakan cadar yang sama jugak!
Amboi-amboi korang..bukan main lagi dua beradik ni! Una tu tak reti lagi nak buat peace macam abangnya. Puaslah dia membelek tangan waiz..hihi.
Udah-udah..moh kite bergambar kat pelamin pulak.Marah pengantin nanti!

Thursday, December 11, 2014

Makan-makan ~ Kek Besar

Sambungan lepas makan2 kek kecik , lepas penat menghantar pengantin. Terus petang sabtu kami ke Chendering untuk pick up kek yang dah ditempah kat Kak Anum.

Budak2 dah selamat pengsan..penat sangat lah tu. Hantar MKS dan anak-anak berehat kat rumah, saya keluar untuk beli sedikit barang dapur.

Sampai rumah, terus operasi memasak. Mula-mula saya malas nak penatkan diri memasak. Plan mula2 hanya nak jamu kek dan sate yang kami tempah. Tapi yelah, bila perangai mak-mak dah menguasai diri..takut orang datang makan tak kenyang lah, takut sate tak cukup lah..so saya decide untuk masak spaghetti bolognese dan bihun goreng.

Start kol 6pm masak..akhirnya siap gak dekat waktu Maghrib. Laju2 mandi..solat semua, sebab nak keluar amik sate pulak. Tau2 jelah perangai MKS..dia tak kan keluar sorang2, abis di angkut kami semua..hanya semata-mata nak amik sate. Well..nak wat cam ne kan. Terpaksalah ikut gak walaupun meja makan tak setting lagi...fuh.
Bila ada sate..budak ni dah rasmi dulu, mula-mula mintak 'se'..pas 'se' 'se' dia mintak! Aik..bape cucuk dah una makan ni? Sekali kira..dah 7 cucuk ko! Hoii...pecah rekod dah ni, biasa paling banyak pon 5 cucuk. Memang hantu sate lah ko una..satu spesis dengan mama!

Yelah..arwah nenek (mak saya) kan orang Semenyih..kalau balik kampung mesti singgah makan sate kajang. Uhh..sedapnya.
Tak banyak pon saya masak..cuma sepeket bihun goreng, dan sepeket spaghetti. Sate order 150 cucuk plus nasi himpit. Buat air teh o panas dan sirap bandung sejuk. Saya buat dadih..tapi boleh pulak lupa nak keluarkan dari esbox. Ni dok pikir..saya yang nak abiskan dadih banyak2 dalam esbok tu...haha. Mama jugak lah kan?

Alhamdulillah..semua abis. Ada belen sikit2 tu..saya bungkus untuk kakak2 ipar saya. Untuk saya tak tinggal pon..malas nak simpan2 makanan ni.
Tak abis2 lagi makan sate..tak pe, makan dulu puas2. Nanti dah ramai orang konpem tak lalu nak makan. Pemalu kan..malu lah orang tengok dia makan. Memang betul sangkaan saya..memang dia tak makan pon masa majlis tu. Dok kaku di belakang langsir pintu.
Posing sekali waiz...
Saje buat kelainan..cam biasa makan kek cream2 ni..selalu beli tak abis pon. Deko je lawa..tapi muak bila makan banyak2. So saya order kek karamel..yang dua lapis. Atas puding gula hangus, bawah kek minyak.

Request kat Kak Anum untuk deko2 sikit kek tu..RM55. Harga abis diskaun dah..hehe. Last minute punya order..okeylah. Kek yang cream saya tengok kat kedai tu..paling kecik dah RM60. Nak tambah edible image RM10..fuh.
Peace tak abis2 cik awe sorang ni..
Puas hati dengan kek ni..memang tak ada cream langsung. Abis..licin!
Pengantin baru pon ada..siap dera kena baca doa..
Eh tak tukar baju ke Fahim?
Yang perempuan2 kat belakang saya tu..semuanya sepupu2 waiz. Kiranya waiz dan una ni memang yang paling muda sekali lah. Semua sepupu2 waiz ramai yang dah kawin..paling muda pon dah form 4.
Haa..yang pegang2 anak dan baby tu semua sepupu waiz.
Siap bertopi..topeng mata semua. Dah macam besday Zorro pulak..haha.
Layankan jelah gambar2 ni..MKS yang ambil.


Tengok una tu..papanya panggil suruh tengok kamera. Abis ditutup muka dia..malu sangat tu. Cuba time takde orang..haii bukan main bising lagi mulut dia. Dah macam waiz, asik potpet potpet je. Sebelum ni waiz je bising..ni campur semek tu, bayangkan bingit cam ne rumah tu.



Lepas makan-makan, diaorang lepak rumah Kak Mah pulak. Menyiapkan bilik pengantin dan pasang kanopi. Saya ingat nak pergi jugak lepas siap kemas2 rumah. Tapi hujan lebat pulak..masuk bilik, tido lah kita..hehe. Terima kasih hujan..jadi alasan terbaik saya..haha. 

Watamat cerita besday waiz..
Ada rezeki..kita panggil sedara datang makan-makan lagi. Rumah saya ni..terbuka masa buat besday anak-anak ni je. Time raya..sokmo tertutup..hehe.

Waiz happy..mama pon happy..daa

Tuesday, December 9, 2014

Menghantar Pengantin Baru

Minggu yang bizi..bizi.. 
Hari Jumaat semalam..sibuk bawak besday boy makan dan jalan-jalan.

Pagi Sabtu..sibuk kat rumah kakak ipar saya tu..Kak Mah. Tak delah buat apa pun..saje buat-buat sibuk..hehe. Eh..lupa, saya basuh ayam untuk lauk kenduri tau. 8 ekor! Ayam tu buat standby je..sebab makanan dah tempah katering.

Petang dalam kol 2pm kitaorang sefamili berkumpul untuk menghantar pengantin lelaki iaitu anak Kak Mah ke rumah isterinya. Oh..diaorang dah bernikah pada bulan 9  hari tu. So sekarang baru buat majlis besarnya.

Dekat sesangat rumah pengantin perempuannya..5 minit je dari rumah kami. Huh..sungguh tak feel kalau nak balik kampung! Tukang hantar pon tak feel..cubalah korang cari orang jauh sikit. Cam c.da dan C.khir ni..Sabak Bernam - Terengganu, hehe. Barulah kematu vontot duduk dalam kereta!
Tunggu satu group tak sampai lagi..haih panas berdenting time ni. Tumpang duduk bawah pokok rumah orang dulu. 

Waiz dan seri liyana. Sebaya diaorang ni..seri ni anak sepupu waiz, iaitu cucu Kak Mah saya. Seri lahir 3/10..sama dengan besday saya..cayalah!

Kalau jumpa dengan seri..bukan main berkepit lagi dengan waiz. Waiz pon dok pegang-pegang tangan, peluk2. Ish..risau pulak saya, takut di ciumnya anak dara tu!
Lagi..gambar waiz, una dan seri..comel2 belaka.
Una tu dah malu lah tu...asyiklah tutup muka. Begitulah perangai dia..kadang tak cukup satu tangan, dia tutup guna dua-dua tangan. Kalau tak cukup lagi..dia amik tangan kita ni untuk tutup muka dia!
Malu lagi..tutup-tutup juga, tapi mata sepet2 intai..haha. Seri pun dah pelik tengok perangai semek una ni.
Spoil gambar..masuk tangan dalam mulut pulak. Pastu masuk dalam idung pon ada..cis!
Tu dia..pengantin berjubah pink. berarak beramai-ramai. Kami masih tunggu di bawah pokok, panas!
Selamat dah majlis di rumah pengantin perempuan. Selamat melayari bahtera perkahwinan buat Fahim dan Husna. Semoga berkekalan sehingga akhir hayat.

Tunggu majlis di rumah Kak Mah/pengantin lelaki keesokkan harinya pulak. Buat hari ahad tu...saya kerja, huhu. Tak pelah, nak buat cam ne..balik kerjalah baru dapat makan nasi minyak.

Monday, December 8, 2014

Makan-makan - Kek kecik

Hari Jumaat baru ni - 5hb besday Waiz. Terima kasih yang wish..samada thru wasap & FB. Mula2 ingat nak buat makan-makan hari Jumaat. Tapi bila tanya pendapat kat group wasap, ramai yang tak sampai kampung lagi. Yelah, belah2 KL nu..Jumaat kerja lagi. So tak best pulak kalau nak buat makan2, tapi orang tak ada kan? Jenuh pulak nak explain kat waiz..kenapa besday party dia postponed..huhu.

Tapi sebab tak nak hampakan waiz, kitaorang bawak jugak dia ke kedai kek. Sambil-sambil tu survey untuk kek untuk besday party dia keesokkan hari tu.

Ish..mahal jugak kek kat bakery ni. Dah lah tak berapa fresh kan, tapi harga meletops jugak. Dan-dan waktu tu saya 'cuba nasib' wasap dengan Kak Anum,  try tanya dia...esok boleh buat kek waiz tak. Bila dia kata boleh..sukalah. So settle satu masalah. Dapat kek fresh from oven..dan harga lagi murah dari kek yang saya nak beli kat kedai kek!

Eh terlajak cite lain pulak..hahaha.
Tapi  kat kedai kek tu..kami beli jugak cupcake sebiji untuk ambil hati besday boy, plus party pack untuk tuan badan.

Bila tanya waiz nak makan mana..dia cakap KFC. So mehlah kite ke KFC. Jimat belanja mama..hehe. Budak ni memang hantu colonel burger tu..kalau dapat burger, senyap2 je makan!
Tak sabar nak pakai topi..abis dibukaknya..
Sabar jelah...
Suke letteww..
Sayang mama tak?
Sengih2 je dia..
Anak bujang saya ni manja..selalu kalau duduk saje2 kat rumah, datang kiss2 kat pipi kita. Kadang tu duduk pon nak atas riba kita lagi. Dah lah berat..
Cupcake RM3..buat syarat sebelum dapat kek besar. Kalau tak..asyiklah bising mulutnya, tanya mane kek waiz..mane kek waiz..ishhh.
Adik una nak interprame gak..sibuk nak meniup lilin. Diorang ni kan..pantang nampak lilin. Hari tu, rumah black out..MKS pasanglah lilin, tapi abis di tiup budak kecik ni! Bila gelap..tau pulak takut. Letih asyik ulang kali petik lighter nak pasang lilin!
Comel je dua beradik ni kalau berbaik-baik. Cuba time gaduh..grr hazab betul menengoknya.
 
Makan sikit je...yang lain pas ke Una. Semek tu makan cream je. Tak abis..bawak balik sambung makan kat rumah pulak. Ish..mek una tu tengok mood dia jugak time makan. Adakala susah nak makan..puas pujuk, tak naknya dia. Adakala banyak pulak dia makan..cam membela pulak. Kita pulak jadi takut bila dia makan banyak-banyak. Takut muntah je...tak sanggup wei nak bersih muntah2 ni. Biasanya kalau jadi kes muntah ni..pas kat MKS je, hehe.
Sayang sangat kat papa dia..kalau bab suka-suka camni mintak lah kat papa. Mama tak berapa nak layan..hihi. 

Tunggu next entry cite pasal kek besar pulak..daaa




Friday, December 5, 2014

Genap 5 Tahun - 5 Dec

Pejam celik 5 tahun saya membesarkan Khairul Waiz ni..rasa macam baru semalam beranakan dia (ok, tipu!haha). Anugerah yang paling saya sayang. Dan memang dia anak yang paling saya sayang. Kesian jadi anak sulung ni..asyiklah kena marah dan libas, sorry waiz. Kadang-kadang amarah mama memang tak dapat di tahan-tahan lagi. Semoga ALLAH kurniakan kesabaran pada saya untuk mendidik anak-anak.

Kat bawah ni hanya gambar-gambar lama Waiz. Hp saya dah bengong! Saya clearkan RAM..abis gambar dalam dropbox saya hilang! Okey...bukan hp yg bengong, tuannya!! So tak ada gambar terbaru..huhu sadis.




Semoga waiz akan terus membesar dan menjadi anak yang soleh. Dapat menjaga adik una, mama dan papa. Kami semua sayang waiz..sebanyak mana mama marah, lagiiiii banyak mama sayang waiz. Sampai bila-bila akan jadi 'baby' mama.

Mungkin orang lain akan tengok kekurangan waiz..tapi mama bangga waiz jadi anak mama. Sampai akhir hayat mama sayang waiz..


*************************************


Tak kanku biarkan walau ribut menyentakmu yang tidur
datang petir menyambar
jengking dan ular–
bonda takkan berundur

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

verse 2

kan ada satu ketika kau tak tahu mana nak pergi
jalan betul, anakanda,
tak jelas mata–
ambil yang sarat duri

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

chorus

ngeri tak terbayang mata
bonda takkan ada sentiasa
nanti moga kau tak lupa
bonda memujukmu, anakanda

hiduplah arjuna beta
biarkan jasad yang luka
selama tuhanmu ada
takkan engkau tercela

nyamanlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal