Wednesday, January 22, 2014

CADAR PATCHWORK MURAH DI KUALA TERENGGANU

Haii..........

Lama tak nampak. Saya jual cadar patchwork sekarang tau. Memang tengah hot sekarang cadar ni tau. Tak sempat lagi nak update dalam blog ni.. tapi kalau rajin boleh tengok kat:

FB : CADAR MURAH

PM me for best price..untuk follower blog saya ni, dapat diskaun special lagi.. 

Cepattttt..tak banyak lagi stok yang tinggal.


Friday, September 20, 2013

Puting kepok dan Botak

Cuti hari Malaysia yang lalu, kitaorang ada projek baru (yg ni saya cite kemudian ok), so meeting lah sikit dekat rumah kawan my BIL. Balik dari rumah Cikgu Din tu (kawan my BIL), singgah beli air kelapa..cempedak goreng dan keropok lekor. Saje lah beli buat makan2 dalam kereta walaupon dah kenyang melantak laksa penang kat rumah Cikgu Din tadi. 

Nak dijadikan cerita, si Una ni memang dah mengantuk sangat. Tapi sibuk nak makan jugak..mengunyah jugak seMek ni kepok lekor yang liat tu. Ntah macam mana..boleh tertido time dia mengunyah tu..tengah duduk pulak tu. Hurmm..memang penat sangat lah tu.

So saya sandarkan badan dia ke badan saya. Dan kepok tu saya amiklah..takut tercekit pulak. Tapi dia boleh sedar pulak saya ambil kepok tu..di ambil semula dari tangan saya, dan di masuk balik dalam mulut dia. Ya Allah..memang kelakar lah masa tu..dia hisap kepok lekor tu macam hisap puting. Siap gigit lagi..saya try ambil, tak boleh ye! Una..una..hehe.

Oh ya, una dah 15 bulan sekarang ni. Time timbang kat klinik desa baru-baru ni..berat dia 7.8kg. Naik lah jugak walaupon sikit. Dah masuk border line kuning..emm. Nak buat macam mana, lemak-lemak dan zat2 una semuanya pergi ke mama! Saya ni yang takut nak timbang..takut pecah pulak scale tu.
Kat taska pon cikgu Una bagi report yang una dah rajin berlatih berjalan. Sekarang ni asyik nak berjalan je..senang lah sikit hati saya. Sebab b4 this, cikgunya kata una tak nak berjalan, asyik duduk je. Bila cikgu berdirikan dia..dia berdiri statik je. Maybe time tu dia masih takut lagi. Yelah, budak2 kan ramai kat taska tu..una ni plak pesen manja sikit.

Kalau kat rumah pon..abang dia tertolak sikit dia dah menangis. Tu tak sengaja..kalau abang dia memang sengat buat ke dia, lagi kuat lalaknya. Memang ratu air mata tau budak pompuan ni. Kadang2 tu..mata jadi bengkak sebab asyik nangis je. 

Ni kalau dia berlatih berjalan..tiba2 terjatuh, kita  bagilah support..suruh dia bangun dan jalan semula. Tapi dia duduk senyap je..tunduk macam nak menangis, sentap lah tu. Hai..nak sentap dengan sape pon tak tau lah. Memang macam perangai mama dia..suka sentap sorang2..haha.
Hero saya..budak ni dah banyak cakap sekarang. Kalau nak dengar dia senyap..time dia tidor je lah. Yang ni gambar terbaru, kali kedua saya botakkan rambut dia. Kuat makan, asyik ulang alik masuk dapur je. Kalau saya beli barang..hai dia pon sibuk kutip makanan dia masuk dalam troli, suka suki hati dia je!

Dengan adiknya pon pandai usik dah sekarang ni, dulu dia tak peduli pon. Tapi sekarang, asyik di usik je. Kadang-kadang di marah adiknya..di cubitlah, diketuklah, ditariklah..emm macam mana nak buat diaorang ni close ye. Ke normal situasi macam ni? Saya pernah dengar petua orang tua..kalau nak rapatkan hubungan adik beradik, simpan tali pusat diaorang dalam satu bekas yang sama. Rasanya tali pusat waiz dan una memang saya simpan bersama..tapi macam tak jadi je..huhu. Tu petua je..jangan percaya sangat ye

Hai lah..dah lama tak menulis, panjang pulak daku membebel. Terima kasih pada yang masih sudi membaca blog saya ni. Jumpa lagi..daaa


p/s: UmmiRan, lama x update blog. Betul ke cerita yang saya dengar ni? Tahniah :)

Sunday, September 15, 2013

Doter and son

Makin besar anak-anak saya ni. Pejam celik..pejam celik tetiba baju dh sendat, seluar dh singkat. Dah pandai bergadoh dua beradik ni..masing2 x nak mengalah. Kalau bermain tu..kejap je baiknya. Pastu mesti ada yg menangis. Biasanya Mek una lah..dia memang ratu air mata sikit..drama je lebey..hekhek.

Waiz pulak masih pelat..masih dgn dunia fantasinya sendiri. Kadang-kadang saya x tau apa yang budak tu ceritakan. Buat2 paham je lah..hehe.
Ni je yg sempat update..daa.

Tuesday, July 23, 2013

Pertandingan Taska PERMATA

Baru-baru ni..before puasa, cikgu sekolah waiz ada call. Katanya, nak wakilkan waiz ni untuk taska PERMATA cawangan Kampung Panji  ke pertandingan memarna dengan taska-taska cawangan lain. Ish..saya ni macam tak percaya je. Yelah, waiz tu pegang pensil pon tak berapa nak betul lagi..confuse kejap dengan cikgunya tu. Betul ke..boleh ke waiz mewarna..macam-macam lah. 

Tapi bila cikgunya dah yakinkan saya..saya pon sokong jelah. Bagi pengalaman sikit ke waiz tu..lagipon saya tau, waiz memang suka aktiviti-aktiviti macam tu. Hari mewarna diadakan pada hari Jumaat..gigihlah kami anak beranak bangun awal pagi ye. Biasanya hari cuti..anak-anak dan makpaknya bantai tido sampai kol 10am!!  
Kasi semangat sikit..beli pensil warna yang baru. Padahal kat rumah punyalah melambak..kat bawah kerusi ada, atas katil ada..dapur ada..merata-rata! Tapi sebab PAPANYA nak yang baru..kita layankan je lah! Papanya memang over semangat..hehe
Ni group taska waiz..setiap taska wakilkan 10 orang budak. Semua berkumpul kat Taska PERMATA Batu Buruk. Kawasan taska tu besar..siap ada playground lagi.

Ibubapa boleh duduk sekejap je dalam ni..lepas tu semua kena halau keluar okey. Anak-anak kena kaler sendiri. Nasib baiklah waiz tu tak penakut macam una..relax je kena tinggal sorang-sorang.

Pandai jugak dia kaler sorang-sorang..kagum sekejap. Macam tak percaya..eh anak aku ke tu? Hehehe..

Una pon saya angkut sekali..budak ni sibuk nak kaler dengan abangnya sekali. 

Lepas saya keluar dari tempat mewarna ni..hendap2 kat tingkap je lah. Waiz ni kaler punya lah laju..tak sampai 10 minit dah siap okey!! Dia lah orang pertama bangun..jerit2 kata dah siap.

Tapi cikgunya suruh duduk..dan kaler lagi. Tapi 5 minit lepas tu..dia start kacau kawan2 dia. Cikgunya tak tahan..terus suruh waiz keluar..hahaha.

Rupanya mamat tu kelam kabut mewarna..siapkan cepat2, sebab tak sabar nak main kat playground okey..sabar jelah! Lepas bagi dia main..dah dapat hadiah saguhati..kitaorang laju-laju balik. MKS sakit kepala lah pulak...

Harap akhir tahun ni, waiz dapat wakil taska untuk masuk pertandingan hafazan pulak.

Monday, July 22, 2013

Khairuna dah SETAHUN!!!

Salam semua...sihat?

Ada yang merindui saya? Tak? Okey..tak pe..

Tak kisah..nak cerita dekat korang. Sekarang una dah setahun..eh sebenarnya dah 13 bulan! Kejap je dah besar anak dara saya ni. Tak sedar pon..hehe

Tak pandai jalan lagi ye..nak berdiri sendiri pon masih takut-takut. Takut sakit..takut kucing..takut kena tinggal sorang..takut dengan orang..serba serbi penakut lah mek sorang ni. Memang berbeza dengan abangnya dulu..umor 10 bulan dah pandai jalan.
Tak pelah..lama-lama nanti mesti dia pandai jalan jugak kan? So tak naklah paksa-paksa dia sangat..semoga anak mama membesar dengan sihat!

Fuh..jenuh jugak nak abiskan satu entry ni..skill mengarang dah tumpul. Yelah..lama saya tak membebel kat blog ni kan. Tapi blog kawan-kawan..masih saya kunjungi, cuma kalau saya tak drop comment tu..sori ye.

Jumpa lagi di entry akan datang..doakan roh meng-updated blog ni masih segar lagi, hiks.

Daaa..bye. Selamat berpuasa!

Sunday, April 7, 2013

Una 10 bulan

Pejam celik pejam celik..dah 10 bulan budak una ni. Makin  comei..hehe. Rambut banyak tu lah, tak panjang-panjang. Gigi baru tumbuh dua batang..tak  bertambah-tambah. Tapi tiap malam menangis..meragam je.

Oh ya..una dah x duduk dgn tokmi lagi. Dah  dua minggu kitaorg hantar kat taska. Mula-mula tu nak hntr taska sementara waktu je sebab tokminya nak jaga ayah dia..sakit. tapi x lama pastu, ayahnya meninggal pulak. Jadi kesian pulak kat una asyik berubah org yg jaga dia..stress budak tu. Saya pon stress sama!!

So, di sebabkan una pon okey duduk taska, kitaorg decided untuk hantar una duduk taska terus. Saya hntr kat taska di kubang parit ni je. Satu jalan dengan taska waiz..petang mks Yang amik anak-anak.

P/s: 10 bulan..berat una 6.8kg

Saturday, March 30, 2013

First aid homoepathy

First aid homoepathy..ubat wajib ada di setiap rumah. Ada 12 botol semuanya. Remedi untuk bermacam penyakit..murah je. RM 100 sahaja. Kalau pergi klinik homoepathy tak dapatnya 12 botol ubat dengan harga ni..kan kan kan?

Sebenarnya saya memang kurang makan ubat hospital..banyak sgt bahan kimia. Agak bahaya utk long term..tapi kalau terdesak tu telan jugak. Waiz tu lagi lah..setiap bulan kena neb kat klinik..banyak betul makan ubat klinik..takut saya. Tapi tak baik-baik pon..next week sakit lagi.

Ubat homoepathy pon saya bagi jugak, tapi stok cepat sgt abis..sedap kan. Bila dh abis, malas nak pergi klinik. Dah lah klinik homoepathy yang saya selalu pergi tu asyik penuh je, penat menunggu..huhu. so bila dah ada first aid ni senang sikit, kan?

Okey, fyi..ubat ni from Pakistan. Ada dua belas botol semuanya. Kalau org dewasa kemam 3 biji, kanak-kanak 1-2 biji sahaja. Lepas kemam pil tu..elakkan minum air sekurang-kurangnya setengah jam.

Antara remedinya, botol 1-utk bengkak/ketengangan otot, kerapuhan gigi. Botol 2 - sengal tulang,mual. Botol 3 - utk cuci darah, sakit kulit, bisul, jerawat, luka lmbt sembuh. Botol 4 - demam panas,tmbh o2 dalam badan.

Botol 5- kahak/nanah, demam, batuk Dan kesejukkan. Botol 6 - utk sel otak, keletihan fikiran emosi,tension,stress Dan kemurungan. Botol 7 - keseimbangan kulit, penyakit kulit yg teruk, kulit pecah, kelemumur. Botol 8 - saraf Dan otot, cramp. Botol 9 - hingus, cirit birit, muntah, kurang air. Botol 10 - utk neutralkan asid berlebihan dlm bdn, makanan x hadam. Botol 11 - utk menulenkan air dlm bdn, mengatasi kesedihan, bengkak. Botol 12 - pembersih kotoran, user.

Yang gambar saya post tu general first aid, satu lagi women first aid, tu memang khusus utk wanita.

Kalau korang baca, ubat-ubat tu bukan hanya utk fizikal..tapi juga emosi kita. Tapi apa yang paling penting....x ada bahan kimia.Dan memang selamat, makan kerap..atau acap kali pon take memudaratkan.

So, kalau berminat boleh lah email saya di mamakhairuls@gmail.com.
RM100 sahaja..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal