Wednesday, November 26, 2014

WW ~ Cheese Stick

Lately..suka sangat dengan roti ni. 
Sedap...nape saya baru jumpa..huhu. Setiap hari korban RM2 beli roti ni!

Sunday, November 23, 2014

Jalan-jalan Melawat Kawasan

Hai tak hilang lagi penat mengemas dan berjalan wiken ni. Penatlah..tiba-tiba hari ni dah kena masuk kerja..phew. Pagi tadi pon macam malas-malas nak bangun dari katil. Sebab 'cuti'..so makin malas lah nak bangun pagi. Sedapnya tido..tau2 alarm dah pukul 7.15am. Aiyakk..baru terloncat dari katil, laju-laju siap. Mujur sempat masuk ofis kol 7.51am..hehe. 

Phone saya setiap weekday akan berbunyi pukul 6.15am, 6.30am, 6.45am, 6.50am..dan last sekali 7.15am. Saya kalau pagi2 memang tak sempat nak tengok jam..so tu yang buat alarm banyak kali.  Kiranya yang alarm last sekali tu as reminder lah..time tu saya mesti dah siap pakai baju/tudung semua. Dan waiz pon mesti dah siap mandi dan pakai baju sekolah. Kalau time alarm tu waiz tak siap lagi..memang haru lah. Konpem saya lambat pergi kerja.

Sebab biasanya memang pagi-pagi kena mengadap budak tu nangis dulu, dah cakap banyak kali pon..susah betul kakinya nak masuk bathroom, takut benor mandi pagi! Kang dah siap, kena pakaikan baju sekolah dia lagi..sedia susu dan roti dia lah..bla bla bla. Kol 7.30am saya kena cabut..gi kerja. 

Tapi hari ni, bangun lambat pon..saya tak kisah sangat. Sebab waiz dah cuti sekolah..heaven! Best betul tak payah dengar budak tu menangis pagi2! hahaha.. Okey melalut dah saya ni. Cuti jumaat baru ni, pagi tu saya laju-laju laundry baju. Cuaca panas hari tu, setelah beberapa hari asyik hujan sampai banjir lah rumah saya tu. MKS pon sibuk jemur kereta2 dia..yelah abis berbau kepam kot kete dia tu..hehe. Bantal2 dan tilam pon saya jemur. 

Petang tu baru jalan2 pusing bandar..tak ada ke mana pon, pegi pasar malam kat Dataran Syahbandar. Lama tak pergi pasar malam..seronok pulak. Tapi tak de pon beli makanan..tujuan utama, MKS nak round orang2 yang jual bundle. Dia nak cari topi canvas tu. Senang tak basah kalau kena hujan katanya..jenuh cari kat kedai, tak jumpa. Tu yang try cari kat bundle..jumpa. RM5 je..tapi ditawarnya kat peniaga tu sampai harga RM3! Ish..saya kata dia kejam..benda dah murah pon nak tawar lagi!
Hari Sabtu..kami keluar lagi. Tau jelah, saya ni kalau tak berjalan..duduk rumah je..memang tidolah keje saya..hehe. MKS memang pantang betul kalau saya dok tido dan tak buat apa2..dasar jeles! Tu yang dia ajak keluar..tengok Mydin Mall Gong Badak yang baru bukak 21hb baru ni. Yang terbesar di Pantai Timur katanya..yeke? 

Tak ada lah ramai sangat org..senang je nak parking, masuk2 kat pintu food court dia, ada playground ni..haruslah kena berhenti dulu. Bagi waiz main se-round. Suka sangat dia!
Semek ni jadi pemerhati je..ntah kenapa dia takut pulak nak main mainan tu. Dulu bukan main suka...tapi tiba2 hari tu dia takut, cam trauma je. Saya pon tak pasti kenapa..sampai sekarang takut nak naik. So dia tengok jelah abang dia main. Nanti kalau waiz berlari jauh sikit dari tempat kitaorang duduk..Una panggil2 abang dia "aiz..ini!" (maksudnya = waiz, sini!) hahaha..takut sangat abangnya ilang. Ikut perangai mama una ni, memang kalau tempat open cam ni, melilau mata saya tengok waiz. Mujur tak juling biji mata saya..bukan main laju berdesup budak tu bergerak. Tau-tau je dah hilang dari pandangan mata saya. 

Tapi sekarang ni, mata 4 saya dah bertambah..sebab Una pon sama naik perhati abang dia. Kalau waiz tak dengar una panggil dia..laju2 semek tu mengadu kat saya "ma..aiz..tu.." hehe..sweet je una ni.
Bukan se-round ye..ni tukar naik kuda pulak, masuk token RM1..saya bagi 2 token kat waiz, selebihnya tumpang token orang lain pulak. Tu pon tak puas lagi..saya ajak jugak masuk dalam. Umpan dia..banyak lagi mainan dalam tu..baru nak masuk..hahaha.

Tengok gaya bangunan dari luar macam besar..tapi bila dah masuk, emm..tak penat pon kaki saya ni berjalan..ini je? Hahaha..gile eksyen. Serius tak ada lah besar mana pon...biasa-biasa je. Mydin buka mall dia kat floor atas..so meh kite terjah. Saya tak beli apa2 pon..beli sandal una, pencil color waiz, air nutrigen bebudak ni..biskut sikit, tu je lah. Tak sempat nak round semua sebenarnya, sebab terserempak dengan bapak mertua ku...huhu.

Dah jumpa dengan ayah tu..MKS dok kalut lah nak ajak ayah dia makan. Okey layankan je. Sebab ayah MKS ni memang susah nak di ajak makan kat luar. Ada je alasannya. Sebab hari tu dia datang dengan kawan dia..so MKS umpan kawan ayah makan sama, so terpaksalah orang tua tu ikut gak..hehe. Jahat punya anak menantu hantu ni!

Nak ajak makan kat food court..mesti pening orang tua nak memilih makanan nanti. So MKS decide makan kat Restoren Ayam Penyet AP. Saya tukang order..order menu sama je, set ayam penyet. Sonang...abis cite. Harap-harap diaorang makan. Sedap jugak..sambalnya berapi uiolls. Tapi saya tak dapat menikmati sepenuhnya sebab Una meragam time ni..grr.
Meh kita selfie Una..
Tak dilayannya..mood tarak!
Ntah apa yang disentapnya, rebut belon dengan waiz ke? Emm ntah lupa..abaikan.
Semek ni ratu sentap tau, sikit2 nak merajuk. Sikit2 nak lari masuk bilik...nangis atas katil. Kang kalau tak ada orang pujuk..dari nangis slow2..terus meraung! Err..tak paham betul perangai budak ni.
Dalam kol 3pm..MKS ajak pegi kedai dia, so lepak kat office jelah. Nak balik rumah pon malas..sebab kitaorang plan nak pegi TTC pulak petang tu, kalau balik rumah konpem malas nak kuar balik. Lepas bebudak ni puas tido..kol 5.30pm tu kitaorang pergi TTC. Ada program hijabsta apa ntah..ai ni bukannya stailo sangat. Pakai pon tudung instant je..tak ada maknanya nak berhijabsta sangat ni. Tapi sebab banner program tu menarik sangat..ada Zizan Razak..dan awek dia Emma Maembong, haruslah ai mengedik nak tengok..huhu.

Tak taulah depe ni jual produk apa..tapi ramai orang sebab sibuk nak bergambar saje, bukan nak membeli! Ni pon dapat tengok dari jauh je..Zizan macam biasa lah, tapi Emma tu banyak jerawat..hihi. Ish bukan saya kata ye..MKS kata! Dia kata..tak lawa pon! Tengok kat tv comel sangat..haha..kuang kuang. Tataplah wajah binik mu ni sahaja bang..lagi comel dan lawa kan..kan kan..kan?

Tak beli apa2 pon...banyak tudung yang terbelit-belit..tak sesuai dengan saya.. Memang tak reti nak pakai shawl ni. Ikut hati...memang teringin, ada jugaklah beli on9..tapi tersimpan dalam almari sajerk!

Before Maghrib..laju-laju balik. Kena patah balik ke kedai..sebab tetiba motor saya yang anak saudara MKS bawak gi kedai tu pecah pulak tayarnya. So kena pick up dia...pastu terus balik rumah.

Watamat kisah jalan-jalan melawat kawasan hujung minggu saya..hehe.
Tq pada yang sudi bace!

Friday, November 21, 2014

Getah

Getah ape ke namanya..loom? Iye kot..bukan main melambak pasaraya jual. Pastu kecoh bahaya pulak main getah ni..boleh kena cancer..phew. Waiz sebenarnya setiap kali nampak getah ni memang puaslah mulut dia memujuk. Suruh mama beli..tapi idok kuasa mama nak melayan...hehe. Malas nak melayan napsu membeli mainan dia tu. Setiap kali keluar rumah, mesti kena pow. Ish..tokei balak pon boleh bankrup cam ni. 

Eh gurau je..saya sebenarnya tak ada lah berkira sangat dengan anak-anak. Tapi kena tengok jugaklah..bentuk mainan dia ambik tu. Kadang-kadang..mainan yang sama je. Contoh kereta mainan..kat rumah dekat sebakul kereta dia. Ni nak beli kereta baru pulak..kalau kereta tu mama boleh guna pergi pasar tak pe jugak, so..kenot! 

Mainan getah ni pon, saya punyalah kental tak nak belikan untuk dia..yelah, mainan org pompuan kott..tak sesuai lah untuk waiz. Sekaliiii..bapak dia pergi beli. Ntah apa yang dia bodek & guna-guna papa dia pon saya tak tau..huhu. Sabar jelah.. Alih2 bila sampai rumah..tak adanya papa dia nak melayan buat getah tu. Saya ni jugak yang kena layan..huh. Boleh jadi amukan ni..beli2 tapi tak reti main.
Ada instruction pon..bahasa cine. Manalah ai nak paham..
Tengok gambar lagilah pening..terpusing sana..terpusing sini..Dalam nak marah tu, tolong jugaklah ikat getah tu. Sape tak sayang anak kan? Ikat cincai2 sahaja...bukan main happy dua beradik tu pakai.
Tu yang 2 dari kiri..saya cincai2 je ikat. Tapi kesian pulak saya tengok..huhu. Waiz tu bukannya boleh, nanti dia turun rumah, pergi rumah umi dia, cik mah lah..abis ditunjuk gelang getah dia tu. Malu pulak ai..so saya gigihkan diri, google tutorial ikat loom ni kat. Jumpa..tapi tak paham jugak. Ish..faktor usia kot, makin tua..makin lembab pulak.

Teringat kat youtube..zass..tengok dan perati betul2, baru paham. Eh sonang joo! Yang kanan tu baru betul ikatnya!
Terus ajar waiz cara buatnya..sekali ajar je, terus paham. Pastu dia lah buat sendiri. Kalau nak buat corak2..saya susun dan atur siap2 getahnya. So dia masuk ikut turutan getah yang saya dah susun tu. Kejap je..abis satu peket getah tu dia buat. Dapatlah 5 jenis gelang getah. Hah time ni..kalau nak tunjuk kat orang pon, tak ada lah malu! Eh eh..tapi pandai pulak budak tu ye.."waiz buat ni". Iye lah..kamu jugak yang dapat nama..bukan mama!

Thursday, November 20, 2014

Dalam Sejarah ~ Rumahku Banjir

Tengok...dah cuti beberapa hari update blog, terusss rasa malas. Tapi sebenarnya ada perkara lain jugak yang tak dapat di elakkan. Salah satunya ialah masalah kesihatan. Lepas MC dan demam hari tu..tonsil saya makin teruk. Hampir 2 minggu jugak nak recover balik. Dalam masa 2 minggu turun berat hampir 2kg..sebab tak ada selera nak makan..hehe. Tapi don't worry..sekarang berat dah naik balik! Tu nanti2 saya cite kat entry lain KALAU RAJIN.

18hb baru ni..hujan memang turun dengan lebatnya. Non-stop! Jadi berlakulah bah/banjir kat kawasan kampung saya. Sebenarnya, ini lah pertama kali setelah 8 tahun saya duduk di rumah ini..berlakunya banjir. Sebelum ni..tak pernah pon. Walaupun kawasan rumah saya ni tanahnya rendah..tapi kalau tiba musim tengkujuh, belum pernah air naik begini.

Masa air naik..saya masih di office. MKS dah call banyak kali..ada dekat 5-6 kali kot. Sampai rimas saya dibuatnya. Tanya saya kat mana..bila nak balik. Ishh..dah macam lagu Taufiq Batisah je.."awak kat mana..awak kat mana.." Hahaha.. (Eh lagu ni waiz pon tau..saya terkejut bila dengar dia nyanyi!)

Bila dah nak sampai rumah, MKS call lagi..bagitau kereta tak boleh masuk. Dia suruh saya parking kete kat jalan besar. Baik...menurut perintah boss. Lepas MKS amik saya..kena amik K.Mah & suami dan waiz yang sangkut kat masjid pulak. Diaorang parking kereta kat masjid..keluar sebab menghantar jemputan kahwin anakknya bulan 12 nanti. Waiz tak sekolah..jadi dia ikut Cik Mahnya berjalan.
Ni kat depan rumah Kak Mah. Kat kawasan rumah saya tu..rumah Kak Mah lah yang paling tinggi. So rumah dia memang selamatlah. Atas jalan jelah banyak air. MKS parking jip dia kat rumah Kak Mah.
Tapi jiran depan rumah Kak Mah ni..rumahnya rendah. Mesti masuk air rumah dia. Hampir paras betis jugaklah..
Ni dari atas rumah Kak Mah, disebabkan rumah dia tinggi..boleh tengok permandangan kawasan perumahan saya ni. Bukit besar pon boleh nampak dari sini..best jugak rumah tinggi. Tapi...tulah, dah tua nanti..susah nak naik. Sakit kaki!! Hehehe..

Mula2 tu MKS suruh duduk rumah Kak Mah je. Tapi sebab tak mandi lagi..penat tu baru balik keje. Tak selesa lah..so paksa MKS balik gak. Maka mengharung air lah kita..mula2 tu paras betis lagi, pastu..masuk kawasan rumah saya je..terus ke paras lutut. Waiz lagilah..paras pinggang dia terus..hehe. Suka budak tu dapat harung air.
Ni kat depan rumah saya..motor awal2 dah angkut naik atas kerusi. Air dah cecah tangga pertama. Kat halaman rumah tu lagi rendah tanahnya..memang paras lutut lah. Kasut saya tak sempat nak selamatkan..abis berenang-renang kat situ, biarlah...haha.

Memang teruk jugak musim tengkujuh kali ni..ni festime saya lalui banjir...hihi. Malam tu..hujan masih berterusan. Memang tak lena nak tidur dibuatnya. Kejap2 intai ke luar tingkap..takut tak sedar air naik. Pagi tu air dah mula surut..tapi saya masuk ofis lambat jugak. Dalam kol 11 baru sampai ofis..sebab jalan masih ditutup. So bila dah clear..baru boleh lalu.

Musim hujan ni..memang kena bersiap sedia je lah. MKS pon risau jugak kalau air masuk kedai dia tu. Makanan dan keperluan asas kena standby awal2..jangan dah banjir baru sibuk nak beli barang, macam Kak Mah saya..hehe.

Harap-harap tak berlarutan, dan mana-mana kawasan yang dah banjir tu..bersabarlah. Ini cabaran dari-NYA buat kita semua.

Tuesday, October 28, 2014

Pergi Tak Kan Kembali..

Tajuk dah macam nama lagu Rabbani tu kan?
Hehehe..gurauan untuk hati yang sedih..

Serius..masih tak dapat hadam lagi. Pejam celik pejam celik..eh Ajah dah tak ada ye? Betul ke? Tak tercapai dek akal fikiran lagi..

Saya yang tak berapa nak rapat/dekat dengan arwah pon..cam tak percaya. Inikan suami..anak..ummi & abah..family dia? Hah?

27/10/2014..dalam pukul 4.00 pagi tu MKS dapat panggilan. Kebetulan dia memang baru balik dari Masjid dalam pukul 3.00 pagi. So deringan telefon tak berpanjangan..cepat di angkatnya. Entah macam mana..saya pon tersedar dengan deringan tu. Selalunya jangan harap, tido mati sokmo!

Terdengar MKS sebut "Innalillahirajiun"..terus terang mata saya. Takut..terkejut. Sape yang meninggal? Saudara sayakah? Berdebar-debar tunggu MKS tamatkan panggilan. Oh saya memang fobia kalau dapat mesej/telefon time malam2 buta ni. Selalunya memang panggilan kecemasan. Saya selalu cemas memikirkan..macam mana nak balik Selangor kalau ada kematian/kecemasan time malam2 ni.

"Ajah meninggal ma". 

"Hah..Ajah mane?"

"Ajah..Ajah anak Abang Li"

"Hah..kan dia mengandung?"

"Yelah..td izzu (abang sulung arwah) col, meninggal kat hospital"

Puas saya pikir..dah sampai due dia bersalin ke? Tumpah darah ke? Betul ke panggilan yang MKS terima ni. Takut dia salah terima maklumat. MKS dah panjang langkah...terus sebarkan berita yang dia terima ke waris2 dia. Tiba2 dapat panggilan dari Kak Mah (kakak MKS)..

"sape yang meninggal? Ajah ke baby-nya?"
"Tadi izzu col kata Ajah"
"Eh..cuba mu konpem mula (semula)..salah sebar nanti"

Kakak ipar saya pon tak percaya dengan maklumat yang kitaorang terima tu..langsung tak leh terima dek akal masa tu. Saya pulak dok siasat MKS..cuba cari satu klu untuk mengiyakan berita yang dia dengar tu.

"Tadi izzu col abang..dia cakap ape. Kena siasat betul2 dulu..konpem ke Ajah yang meninggal. Cuba cite balik"..bertubi-tubi lagi persoalan saya kat MKS. Tapi secara ringkasnya..macam tu lah ayatnya.

"Entah..izzu kabo..cik kir Ajah tak dok dah. Abang tanya..pegi mana pulok? Izzu cakap meninggal kat hospital ni"

"Okey kalau ikut klu yang abg terima tu..memang Ajah yang meninggal. Abis tu anak dia?"

"izzu tak sebut pulok"

"Okey tak pe..cuba call Fahmi (Abang kedua arwah) . Tanya dia pulak"

Lepas call Fahmi..barulah konpem, anak dalam perut dah meninggal dunia terlebih dahulu. Tak lama lepas tu..Ajah menyusul. Terdiam kami..

Lepas tu..terus kitaorang tak boleh tido. Sampailah azan Suboh..terus solat, mandi dan bersiap-siap. Maka EL sekali lagi lah saya. No more cuti. Saya baru bajet cuti 2 hari yang saya dapat untuk tahun ni..nak guna untuk cuti Krismas nanti. MKS kata nak turun KL..tak pelah. Kita hanya mampu merancang..Dia yang tentukan segalanya.

Pagi tu kitaorang dah sampai kat rumah Abang Li & Kak Jah..di Gong Badak. Ramai dah orang yang datang menziarah. Memang tak boleh nak tengok biras saya (Kak Jah) time tu..benda mengejut, kita pon rasa tak boleh nak terima..apatah lagi ummi dia. Allahu Akbar! Masa saya sampai tu..suami arwah pon baru sampai dari Melaka. Dia tak tau pon isteri dia dah tak ada, saat tiba kat rumah baru dia tahu cite sebenar. Keluarga arwah rahsiakan sebab dia kena drive jauh..dari Melaka - Terengganu. Jadi dia cuma tau..isterinya sedang nazak..bukan meninggal dunia.

Jenazah masih di hospital..masih ada urusan kena selesai. Mandi jenazah pon di buat di hospital terus..walaupon pada awalnya, mandi jenazah nak di buat di rumah. 

Waktu di rumah Abang Li barulah tau cerita..adik iparnya bercerita, bibiknya cerita. Ajah baru je balik Terengganu hari Jumaat baru ni. Sempena cuti Maal Hijrah, suaminya hantar dari Melaka untuk dia bersalin dan berpantang kat rumah umminya. Difahamkan..tangan dia sakit, tak boleh di angkat. Mungkin salah urat..ada jugak tukang urut kata, baby tindih urat dia..tu yang jadi lenguh. Rekod buku merah dia pon okey..tak ada apa2 masalah. Cuma hari ahad tu..ada lah dia ke Klinik Intan..tapi tak ada apa2. So balik rumah cam biasa. Makan nasi..suka2 cam biasa. Suami dia dah balik ke Melaka. Sampai Melaka dalam pukul 9pm..masa tu di Terengganu, Ajah pergi semula ke Klinik Intan. Mungkin sakit hendak bersalin..
 
Masa tu doktor bagitahu baby dah tak gerak..dan Ajah pon ada masalah pernafasan. Saya tak pasti..klinik response lambat, ataupon ada masalah lain. Bila naik ambulance..time tu Ajah dah pengsan/koma.

Sampai hospital besar..baby dah konpem tak ada. Ajah masuk ICU..dan ada pertumpahan darah dalam rahim dia. Tak lama lepas tu..dia pulak menyusul. Sape2 pon mesti terkejut..kan? Hah..ajah dah tak ada? why why why..

Lebih kurang pukul 2.15pm..jenazah Ajah dan baby sampai. Sedih tak kalau tengok ada dua jenazah kat situ..baby girl. Putih..bersih..besar..sama macam anak sulung dia dulu. Arwah pon muka cam tido je..bersih..tenang. Saya tak tengok..tak berkesempatan nak tengok..saya selisih dengan van jenazah time nak balik sebab MKS dah berpeluh-peluh macam nak pitam. Abang Usop (abg MKS) cek nadi dia pon..rendah sangat. Kitaorang di suruh balik..padahal saya nak sangat tatap jenazah buat kali terakhir. Terkilan..terkilan..terkilan..

Lepas Asar..jenazah selamat dikebumikan.
Gambar ni ada tergantung kat rumah saya..bila tengok rasa sayu sangat. Emm..kurang dah sorang. Tak sangka ko pergi macam tu Ajah. Mati syahid ko Ajah..untungnya ko Ajah. Cuma kami kat sini macam masih tak percaya ko dah tak ada..
Arwah NurHafidzah yang berbaju hijau..disamping suaminya berbaju oren. Anak perempuan sulungnya..umur 4 tahun sekarang. Ada duduk di sebelah tok ki-nya tu. Anak saudara MKS yang saya kenali paling baik akhlaknya..molek budi pekertinya..cukup tutup auratnya, solatnya..mengajinya. AllahuAkbar. Mukanya sentiasa tersenyum..tak pernahlah saya tengok bibirnya masam. Umminya pon kata..anak paling baik, isteri yang baik..dan ibu yang baik. 

Selamat tinggal Nurhafidzah binti Rozali. 1985-2014.
Al-Fatihah..
ALLAH janji Syurga untukmu..    

Monday, October 27, 2014

DALAM KENANGAN

Inilah rumah arwah atuk dan nenek saya..

Rumah yang menyambut kelahiran saya..iye, saya dilahirkan di rumah ini. Bukan di klinik atau hospital. Malah adik saya pon dilahirkan di rumah ini.

Rumahnya tinggi..kat bawah rumah tu boleh parking kereta. Di situ jugaklah tempat saya bermain-main. Sebab nak main kat luar panas..saya memang tak suka sangat main panas, takut hitam..haha.

Bilik air kat bawah..yang kat tepi tangga depan tu..itulah bilik air. Hanya untuk mandi. Kalau jamban..untuk buang hadas besar ada kat tangga belakang nuu. Jauh nak masuk ke kebun..serammm!
Tapi dulu kalau dah tak tahan nak membuang..tak kira seram atau hantu dah. Redah jugaklah..hahaha. Kalau tak berani sangat barulah ajak sesiapa teman..biasanya arwah nenek lah jadi mangsa teman saya..haha. Sambil membuang..saya jerit dan terintai-intai, takut nenek tinggalkan saya!

Time nak mandi pon sama..neneklah jadi mangsa kena tunggu atas tangga depan tu. Sebab dulu saya suka mandi waktu Maghrib..petang2 sibuk layan drama cina. Bila dah azan..baru kelam kabut carik towel. Pastu..takut nak turun mandi..terpaksalah buat drama cina depan nenek pulak. Merengek..menangis ajak dia teman. Memang berbululah orang tua tu! Sambil dia menunggu kat tangga tu..sambil tu dia membebel marahkan cucunya ni dalam bahasa jawa. Saya buat bodoh je..sebab tak paham bahasa jawa tu. Kalau faham mau sentap agaknya. Tapi bila dikenang balik...kelakar pulak.

Hah..gambar ni lagi rare. Belek2..jumpa kat FB pakcikku. Kita amik..simpan sini buat kenangan pulak ye. Rumah yang sama jugak..cuma bahagian depan, anjung rumah tu mungkin lain sikit. Seingat saya..rumah ni ada 2 bilik je. Dulu kalau berkumpul semua keluarga (adik beradik abah), semua pakat tido luar je. Macam-macam gaya ada..seronok. 

Kumpul semua sepupu-sepupu..malam2 pakat cerita hantu..hahaha. Pastu main masak2 lah..treasure hunt lah..sorok2 lah, main cikgu jaafar lah (alah yang cerita cili padi tu!) - ada yang jadi cikgu jaafar, lily, shafiq..ishh saya pon tak paham kenapa nak main macam tu! Sorang-sorang perangai memang tak leh blah..ada yang kencing malam (atau org jawa cakap ngompol), terberak dalam seluarlah, yang asyik nangislah. Ni kalau saya tulis nama empunya diri..mau malu besar..haha.

Time raya lagi havoc, sebab masa tulah arwah nenek dan atok menunggu anak2 diaorang pulang. Adik beradik abah ada 7 orang semuanya. Family kitaorg menumpang duduk kat rumah atok ni. Adalah beberapa orang yang duduk jauh sikit..kat klang, k.selangor..gemas. Yang lain ada rumah sendiri kat sekitar kampung ni jugak. So time raya berkumpul lah ramai-ramai.  

Yang ni antara gambar raya kat rumah lama. Nampak tak pintu belakang tu. Itulah salah satu bilik kat rumah ni. Tapi jarang orang duduk bilik tu. Biasanya kalau ada tetamu baru orang duduk. 

Gambar raya tahun berapa pon saya tak ingat. Tapi masa tu saya sekolah rendah lagi..mungkin darjah 4-5. Trend pakai tudung saya masa tu..mesti nampak serkup kepala. Pastu tudung kena cerut..memang ikut gaya mak lah tu. Baju raya dengan lily (adik) sama corak..tapi kaler lain2. Waktu tu memang menjadi kepantangan saya kalau budak tu nak baju sama dengan saya..haha. Yelah..jadi adik ni memang selalu nak mengikut gaya kakak dia yang gojes tu..yang kakak pulak dengki tak nak bagi adik lagi cantik dari dia. Aduh...buruk perangai betul!
Ni pulak gambar bahagian dapur. Ada jugak wet and dry kitchen tau! Tapi idoklah cam dapur rumah2 kat kota nu. Bahagian dapur untuk memasak..lantainya berlubang2 tau. Tapi bukanlah berlubang sebab rosak..tapi memang fesyennya macam tu. Kayunya di susun jarang2..so boleh nampak/intai kat bawah rumah. Ooohh..ini seram, memang saya selalulah terbayang ada hantu mengintai dari bawah. So bila masuk dapur waktu malam..memang tak berani nak pandang bawah! Dinding pon jenis terbuka..tengok gambar kat bawah ni. Kat pintu belakang tulah jalan nak masuk wet kitchen..hehe

Ni pon gambar time raya. Maklah orang paling sibuk time tu..yelah, dah dia yang menantu duduk kat rumah tu. Memang serba serbi kena buat lah. Saya teringat lagi masa tu mak saya menangis sebab arwah nenek tak layan dia macam menantu yang lain. Biasalah..yang duduk dekat ni bau tahi..yang jauh tu bau bunga..harum. 

Waktu tu saya pon tak faham lagi..tambah pulak saya ni geng dengan arwah nenek. Macam kepelikkanlah..napelah mak nak gaduh dengan nenek. Tapi bila kita dah besar ni..barulah paham kan. Memang selalunya begitulah..bila kita dekat dengan family, tak dipandang pon penat lelah kita. Yang nampak..hanya kesalahan. Walaupon 9 kebaikan yang kita dah buat..tapi disebabkan 1 kesalahan..itulah yang di ungkit. Betul tak?

Okey..dah jadi carca marba entry dalam kenangan saya ni. Banyak lagi memori saya yang tersimpan dalam rumah tu..tapi biarlah ia terus di situ. Yang pahit..yang pedih, sedih..so biarlah. Kalau boleh saya nak share yang happy2 sahaja..

Terima kasih kerana membaca!


Friday, October 24, 2014

HABIS BELAJAR

Malam baru ni..menghantar anak sepupu yang dah abis belajar kat UiTM Chendering nu. Tu yang bertudung dan berbaju hijau...Sufiah. Mak dia yang tudung purple tu..kakak sepupu saya (sebelah arwah mak)
Siap bawak 2 orang lagi anak lelakinya..jadi bodyguard dan pengangkut beg/barang2 Sufiah yang banyak tu. Datang ke Terengganu naik bas...balik naik flight.Tido jugak rumah saya semalam. Sebelum tu, 2 malam diaorang tido di Hotel Sumai. Saya pon tak tau diaorang nak datang..tau2 dah ada kat hotel. Tak kisah pon kalau nak berkampung kat rumah saya...waiz tu lagi suka kalau ada tetamu. Dia lah yang paling kecoh..dan kepoh!
Bayangkan...

Dalam jip hitam MKS tu, kat seater belakang..boleh sumbat 4 orang Kak Yam dan anak-anaknya. Yang berbaju hitam tu siap memangku adik dia (tukang amik gambar). Bukan budak kecik ye..tinggi lagi dari saya tau! Nasib baik dia kurus.

Kat depan saya pangku semek una dan waiz..sampai sakit2 kaki ni! Kat tong belakang..memang penuhlah dengan barang2 si Sufiah ni. 2 tahun duduk Terengganu..beranak pinak barang dia!

Tu pon..ada tikar, baldi, bakul..dan kotak2 lain yang dia tinggal kat rumah saya. Tak taulah bila nak ambil pulak. Kalau saya balik kampung bolehlah tolong bawakkan..huhu. Tapi nak ditinggalkan kat rumah sape pulak ye?

Time nak timbang barang tu..memang lama giller. Sebab lebih 30kg tu! Padahal dah guna kuota kargo utk 4 orang 20kg (20kg x 4 = 80kg) , handcarry 7kg (7kg x 4 =28kg)..lebih jugak!  Kena tambah dekat RM400 tu..hai lagi mahal dari harga tiket. Mujurlah..boleh tumpang2 bahagian passengger lain. Dekat 5 passengger jugak  tuuuu..

Lepas diaorang abis check in beg tu..barulah kitaorang berpisah. 
Ni pulak gambar masa Sufiah mula-mula datang Terengganu. 2 1/2 tahun yang lepas. Time tu datang dengan sebuah kereta je..bersama Kak Jai, suami dia..dan anaknya yang berbaju merah tu.

Masa ni una dalam perut saya lagi..memang tengah sarat sangat tu. Selang 2-3 hari tu saya bersalin, hehe. Time tu memang havoc sangat lah..sebab ramai bebenor datang Terengganu termasukkan adik saya dan anak sedara..family Jedos. Mujur tak terberanak..una lahir ikut tarikh due dia..06/06/2012.

Salam ketemu lagi...tunggu raya jelah. Itu pon kalau saya turun ke Seremban.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal