Tuesday, October 28, 2014

Pergi Tak Kan Kembali..

Tajuk dah macam nama lagu Rabbani tu kan?
Hehehe..gurauan untuk hati yang sedih..

Serius..masih tak dapat hadam lagi. Pejam celik pejam celik..eh Ajah dah tak ada ye? Betul ke? Tak tercapai dek akal fikiran lagi..

Saya yang tak berapa nak rapat/dekat dengan arwah pon..cam tak percaya. Inikan suami..anak..ummi & abah..family dia? Hah?

27/10/2014..dalam pukul 4.00 pagi tu MKS dapat panggilan. Kebetulan dia memang baru balik dari Masjid dalam pukul 3.00 pagi. So deringan telefon tak berpanjangan..cepat di angkatnya. Entah macam mana..saya pon tersedar dengan deringan tu. Selalunya jangan harap, tido mati sokmo!

Terdengar MKS sebut "Innalillahirajiun"..terus terang mata saya. Takut..terkejut. Sape yang meninggal? Saudara sayakah? Berdebar-debar tunggu MKS tamatkan panggilan. Oh saya memang fobia kalau dapat mesej/telefon time malam2 buta ni. Selalunya memang panggilan kecemasan. Saya selalu cemas memikirkan..macam mana nak balik Selangor kalau ada kematian/kecemasan time malam2 ni.

"Ajah meninggal ma". 

"Hah..Ajah mane?"

"Ajah..Ajah anak Abang Li"

"Hah..kan dia mengandung?"

"Yelah..td izzu (abang sulung arwah) col, meninggal kat hospital"

Puas saya pikir..dah sampai due dia bersalin ke? Tumpah darah ke? Betul ke panggilan yang MKS terima ni. Takut dia salah terima maklumat. MKS dah panjang langkah...terus sebarkan berita yang dia terima ke waris2 dia. Tiba2 dapat panggilan dari Kak Mah (kakak MKS)..

"sape yang meninggal? Ajah ke baby-nya?"
"Tadi izzu col kata Ajah"
"Eh..cuba mu konpem mula (semula)..salah sebar nanti"

Kakak ipar saya pon tak percaya dengan maklumat yang kitaorang terima tu..langsung tak leh terima dek akal masa tu. Saya pulak dok siasat MKS..cuba cari satu klu untuk mengiyakan berita yang dia dengar tu.

"Tadi izzu col abang..dia cakap ape. Kena siasat betul2 dulu..konpem ke Ajah yang meninggal. Cuba cite balik"..bertubi-tubi lagi persoalan saya kat MKS. Tapi secara ringkasnya..macam tu lah ayatnya.

"Entah..izzu kabo..cik kir Ajah tak dok dah. Abang tanya..pegi mana pulok? Izzu cakap meninggal kat hospital ni"

"Okey kalau ikut klu yang abg terima tu..memang Ajah yang meninggal. Abis tu anak dia?"

"izzu tak sebut pulok"

"Okey tak pe..cuba call Fahmi (Abang kedua arwah) . Tanya dia pulak"

Lepas call Fahmi..barulah konpem, anak dalam perut dah meninggal dunia terlebih dahulu. Tak lama lepas tu..Ajah menyusul. Terdiam kami..

Lepas tu..terus kitaorang tak boleh tido. Sampailah azan Suboh..terus solat, mandi dan bersiap-siap. Maka EL sekali lagi lah saya. No more cuti. Saya baru bajet cuti 2 hari yang saya dapat untuk tahun ni..nak guna untuk cuti Krismas nanti. MKS kata nak turun KL..tak pelah. Kita hanya mampu merancang..Dia yang tentukan segalanya.

Pagi tu kitaorang dah sampai kat rumah Abang Li & Kak Jah..di Gong Badak. Ramai dah orang yang datang menziarah. Memang tak boleh nak tengok biras saya (Kak Jah) time tu..benda mengejut, kita pon rasa tak boleh nak terima..apatah lagi ummi dia. Allahu Akbar! Masa saya sampai tu..suami arwah pon baru sampai dari Melaka. Dia tak tau pon isteri dia dah tak ada, saat tiba kat rumah baru dia tahu cite sebenar. Keluarga arwah rahsiakan sebab dia kena drive jauh..dari Melaka - Terengganu. Jadi dia cuma tau..isterinya sedang nazak..bukan meninggal dunia.

Jenazah masih di hospital..masih ada urusan kena selesai. Mandi jenazah pon di buat di hospital terus..walaupon pada awalnya, mandi jenazah nak di buat di rumah. 

Waktu di rumah Abang Li barulah tau cerita..adik iparnya bercerita, bibiknya cerita. Ajah baru je balik Terengganu hari Jumaat baru ni. Sempena cuti Maal Hijrah, suaminya hantar dari Melaka untuk dia bersalin dan berpantang kat rumah umminya. Difahamkan..tangan dia sakit, tak boleh di angkat. Mungkin salah urat..ada jugak tukang urut kata, baby tindih urat dia..tu yang jadi lenguh. Rekod buku merah dia pon okey..tak ada apa2 masalah. Cuma hari ahad tu..ada lah dia ke Klinik Intan..tapi tak ada apa2. So balik rumah cam biasa. Makan nasi..suka2 cam biasa. Suami dia dah balik ke Melaka. Sampai Melaka dalam pukul 9pm..masa tu di Terengganu, Ajah pergi semula ke Klinik Intan. Mungkin sakit hendak bersalin..
 
Masa tu doktor bagitahu baby dah tak gerak..dan Ajah pon ada masalah pernafasan. Saya tak pasti..klinik response lambat, ataupon ada masalah lain. Bila naik ambulance..time tu Ajah dah pengsan/koma.

Sampai hospital besar..baby dah konpem tak ada. Ajah masuk ICU..dan ada pertumpahan darah dalam rahim dia. Tak lama lepas tu..dia pulak menyusul. Sape2 pon mesti terkejut..kan? Hah..ajah dah tak ada? why why why..

Lebih kurang pukul 2.15pm..jenazah Ajah dan baby sampai. Sedih tak kalau tengok ada dua jenazah kat situ..baby girl. Putih..bersih..besar..sama macam anak sulung dia dulu. Arwah pon muka cam tido je..bersih..tenang. Saya tak tengok..tak berkesempatan nak tengok..saya selisih dengan van jenazah time nak balik sebab MKS dah berpeluh-peluh macam nak pitam. Abang Usop (abg MKS) cek nadi dia pon..rendah sangat. Kitaorang di suruh balik..padahal saya nak sangat tatap jenazah buat kali terakhir. Terkilan..terkilan..terkilan..

Lepas Asar..jenazah selamat dikebumikan.
Gambar ni ada tergantung kat rumah saya..bila tengok rasa sayu sangat. Emm..kurang dah sorang. Tak sangka ko pergi macam tu Ajah. Mati syahid ko Ajah..untungnya ko Ajah. Cuma kami kat sini macam masih tak percaya ko dah tak ada..
Arwah NurHafidzah yang berbaju hijau..disamping suaminya berbaju oren. Anak perempuan sulungnya..umur 4 tahun sekarang. Ada duduk di sebelah tok ki-nya tu. Anak saudara MKS yang saya kenali paling baik akhlaknya..molek budi pekertinya..cukup tutup auratnya, solatnya..mengajinya. AllahuAkbar. Mukanya sentiasa tersenyum..tak pernahlah saya tengok bibirnya masam. Umminya pon kata..anak paling baik, isteri yang baik..dan ibu yang baik. 

Selamat tinggal Nurhafidzah binti Rozali. 1985-2014.
Al-Fatihah..
ALLAH janji Syurga untukmu..    

Monday, October 27, 2014

DALAM KENANGAN

Inilah rumah arwah atuk dan nenek saya..

Rumah yang menyambut kelahiran saya..iye, saya dilahirkan di rumah ini. Bukan di klinik atau hospital. Malah adik saya pon dilahirkan di rumah ini.

Rumahnya tinggi..kat bawah rumah tu boleh parking kereta. Di situ jugaklah tempat saya bermain-main. Sebab nak main kat luar panas..saya memang tak suka sangat main panas, takut hitam..haha.

Bilik air kat bawah..yang kat tepi tangga depan tu..itulah bilik air. Hanya untuk mandi. Kalau jamban..untuk buang hadas besar ada kat tangga belakang nuu. Jauh nak masuk ke kebun..serammm!
Tapi dulu kalau dah tak tahan nak membuang..tak kira seram atau hantu dah. Redah jugaklah..hahaha. Kalau tak berani sangat barulah ajak sesiapa teman..biasanya arwah nenek lah jadi mangsa teman saya..haha. Sambil membuang..saya jerit dan terintai-intai, takut nenek tinggalkan saya!

Time nak mandi pon sama..neneklah jadi mangsa kena tunggu atas tangga depan tu. Sebab dulu saya suka mandi waktu Maghrib..petang2 sibuk layan drama cina. Bila dah azan..baru kelam kabut carik towel. Pastu..takut nak turun mandi..terpaksalah buat drama cina depan nenek pulak. Merengek..menangis ajak dia teman. Memang berbululah orang tua tu! Sambil dia menunggu kat tangga tu..sambil tu dia membebel marahkan cucunya ni dalam bahasa jawa. Saya buat bodoh je..sebab tak paham bahasa jawa tu. Kalau faham mau sentap agaknya. Tapi bila dikenang balik...kelakar pulak.

Hah..gambar ni lagi rare. Belek2..jumpa kat FB pakcikku. Kita amik..simpan sini buat kenangan pulak ye. Rumah yang sama jugak..cuma bahagian depan, anjung rumah tu mungkin lain sikit. Seingat saya..rumah ni ada 2 bilik je. Dulu kalau berkumpul semua keluarga (adik beradik abah), semua pakat tido luar je. Macam-macam gaya ada..seronok. 

Kumpul semua sepupu-sepupu..malam2 pakat cerita hantu..hahaha. Pastu main masak2 lah..treasure hunt lah..sorok2 lah, main cikgu jaafar lah (alah yang cerita cili padi tu!) - ada yang jadi cikgu jaafar, lily, shafiq..ishh saya pon tak paham kenapa nak main macam tu! Sorang-sorang perangai memang tak leh blah..ada yang kencing malam (atau org jawa cakap ngompol), terberak dalam seluarlah, yang asyik nangislah. Ni kalau saya tulis nama empunya diri..mau malu besar..haha.

Time raya lagi havoc, sebab masa tulah arwah nenek dan atok menunggu anak2 diaorang pulang. Adik beradik abah ada 7 orang semuanya. Family kitaorg menumpang duduk kat rumah atok ni. Adalah beberapa orang yang duduk jauh sikit..kat klang, k.selangor..gemas. Yang lain ada rumah sendiri kat sekitar kampung ni jugak. So time raya berkumpul lah ramai-ramai.  

Yang ni antara gambar raya kat rumah lama. Nampak tak pintu belakang tu. Itulah salah satu bilik kat rumah ni. Tapi jarang orang duduk bilik tu. Biasanya kalau ada tetamu baru orang duduk. 

Gambar raya tahun berapa pon saya tak ingat. Tapi masa tu saya sekolah rendah lagi..mungkin darjah 4-5. Trend pakai tudung saya masa tu..mesti nampak serkup kepala. Pastu tudung kena cerut..memang ikut gaya mak lah tu. Baju raya dengan lily (adik) sama corak..tapi kaler lain2. Waktu tu memang menjadi kepantangan saya kalau budak tu nak baju sama dengan saya..haha. Yelah..jadi adik ni memang selalu nak mengikut gaya kakak dia yang gojes tu..yang kakak pulak dengki tak nak bagi adik lagi cantik dari dia. Aduh...buruk perangai betul!
Ni pulak gambar bahagian dapur. Ada jugak wet and dry kitchen tau! Tapi idoklah cam dapur rumah2 kat kota nu. Bahagian dapur untuk memasak..lantainya berlubang2 tau. Tapi bukanlah berlubang sebab rosak..tapi memang fesyennya macam tu. Kayunya di susun jarang2..so boleh nampak/intai kat bawah rumah. Ooohh..ini seram, memang saya selalulah terbayang ada hantu mengintai dari bawah. So bila masuk dapur waktu malam..memang tak berani nak pandang bawah! Dinding pon jenis terbuka..tengok gambar kat bawah ni. Kat pintu belakang tulah jalan nak masuk wet kitchen..hehe

Ni pon gambar time raya. Maklah orang paling sibuk time tu..yelah, dah dia yang menantu duduk kat rumah tu. Memang serba serbi kena buat lah. Saya teringat lagi masa tu mak saya menangis sebab arwah nenek tak layan dia macam menantu yang lain. Biasalah..yang duduk dekat ni bau tahi..yang jauh tu bau bunga..harum. 

Waktu tu saya pon tak faham lagi..tambah pulak saya ni geng dengan arwah nenek. Macam kepelikkanlah..napelah mak nak gaduh dengan nenek. Tapi bila kita dah besar ni..barulah paham kan. Memang selalunya begitulah..bila kita dekat dengan family, tak dipandang pon penat lelah kita. Yang nampak..hanya kesalahan. Walaupon 9 kebaikan yang kita dah buat..tapi disebabkan 1 kesalahan..itulah yang di ungkit. Betul tak?

Okey..dah jadi carca marba entry dalam kenangan saya ni. Banyak lagi memori saya yang tersimpan dalam rumah tu..tapi biarlah ia terus di situ. Yang pahit..yang pedih, sedih..so biarlah. Kalau boleh saya nak share yang happy2 sahaja..

Terima kasih kerana membaca!


Friday, October 24, 2014

HABIS BELAJAR

Malam baru ni..menghantar anak sepupu yang dah abis belajar kat UiTM Chendering nu. Tu yang bertudung dan berbaju hijau...Sufiah. Mak dia yang tudung purple tu..kakak sepupu saya (sebelah arwah mak)
Siap bawak 2 orang lagi anak lelakinya..jadi bodyguard dan pengangkut beg/barang2 Sufiah yang banyak tu. Datang ke Terengganu naik bas...balik naik flight.Tido jugak rumah saya semalam. Sebelum tu, 2 malam diaorang tido di Hotel Sumai. Saya pon tak tau diaorang nak datang..tau2 dah ada kat hotel. Tak kisah pon kalau nak berkampung kat rumah saya...waiz tu lagi suka kalau ada tetamu. Dia lah yang paling kecoh..dan kepoh!
Bayangkan...

Dalam jip hitam MKS tu, kat seater belakang..boleh sumbat 4 orang Kak Yam dan anak-anaknya. Yang berbaju hitam tu siap memangku adik dia (tukang amik gambar). Bukan budak kecik ye..tinggi lagi dari saya tau! Nasib baik dia kurus.

Kat depan saya pangku semek una dan waiz..sampai sakit2 kaki ni! Kat tong belakang..memang penuhlah dengan barang2 si Sufiah ni. 2 tahun duduk Terengganu..beranak pinak barang dia!

Tu pon..ada tikar, baldi, bakul..dan kotak2 lain yang dia tinggal kat rumah saya. Tak taulah bila nak ambil pulak. Kalau saya balik kampung bolehlah tolong bawakkan..huhu. Tapi nak ditinggalkan kat rumah sape pulak ye?

Time nak timbang barang tu..memang lama giller. Sebab lebih 30kg tu! Padahal dah guna kuota kargo utk 4 orang 20kg (20kg x 4 = 80kg) , handcarry 7kg (7kg x 4 =28kg)..lebih jugak!  Kena tambah dekat RM400 tu..hai lagi mahal dari harga tiket. Mujurlah..boleh tumpang2 bahagian passengger lain. Dekat 5 passengger jugak  tuuuu..

Lepas diaorang abis check in beg tu..barulah kitaorang berpisah. 
Ni pulak gambar masa Sufiah mula-mula datang Terengganu. 2 1/2 tahun yang lepas. Time tu datang dengan sebuah kereta je..bersama Kak Jai, suami dia..dan anaknya yang berbaju merah tu.

Masa ni una dalam perut saya lagi..memang tengah sarat sangat tu. Selang 2-3 hari tu saya bersalin, hehe. Time tu memang havoc sangat lah..sebab ramai bebenor datang Terengganu termasukkan adik saya dan anak sedara..family Jedos. Mujur tak terberanak..una lahir ikut tarikh due dia..06/06/2012.

Salam ketemu lagi...tunggu raya jelah. Itu pon kalau saya turun ke Seremban.


Wednesday, October 22, 2014

WW ~ PELUANG

sumber :FB


Pilih yang mana satu..

Tuesday, October 21, 2014

Cermin Kereta Pecah

Nak update sikit je..

Kereta kancil MKS..kena pecah! Abis cermin sebelah pemandu dipecahnya. Bukan pecah sikit-sikit..abis sebuah cermin tu! 

MKS ni tiap2 malam cam biasalah..kol 10pm memang dia keluar dengan BFF dia, pergi solat dan berubat kat Masjid Pengadang Baru tu. Dalam kol 2am siap solat..baru balik rumah. Cam tulah rutin dia hampir setiap malam.

Ntah cam mana..malam td, saya perasan gak dia balik lewat. Tapi tak koserlah nak membukak mata tengok jam..tido jelah. Pagi tu dia cite..pas solat kol 2am tu, tengok kete dah kena pecah. Mujur gak beg laptop dia dah dipindahkan ke jip hitam. Cuma hilang spek itam dia..spek ori pulak tu, spek paling dia sayang..haha. Rugi kena ganti cermin kereta..tu jelah. Cuma bff dia lah..tinggal wallet dalam dashboard, pencuri tu boleh tau ye..abis dirembatnya. 

Dapat pulak wallet kontraktor..memang teballah wallet tu ye. Untung bebetul pencuri tu..rezeki dia lah kat dunia ni. Kat akhirat nanti tanggunglah ye. Ni kat dunia pon..tak taulah balasan apa yang dia dapat. Tau-tau jelah..MKS dgn BFF dia tu..geng alim ulamak, tok bomoh semua ada kan..merasalah ko pencuri. 7 hari 7 malam diaorang buat solat hajat tu! 

Report polis dah buat..tapi setakat cermin satu yang harga RM100 tu..pakai duit sendiri jelah. Walaupon insurans cover cermin..tapi idoklah kita claimed.

Mungkin ini juga peringatan Allah pada MKS..kita mana nak tau kan. Setiap kejadian tu, Dia dah atur sempurna. Cuma kita sebagai hambanya ni..nak sedar atau pun tidak.


Sakit Sekeluarga

Mood nak update hilang...lepas demam hari tu terus jadi malas. Cis alasan lagi..hehe 

Sebenarnya selepas cuti raya haji lagi, una dah start demam..kemudian jangkit ke waiz pulak. Bila budak-budak dah baik, papanya pulak kena. Ehhh..tak lama tu, saya pulak demam!!

Dapatlah mc 2 hari (13hb & 14hb), tapi saya tak berani nak mc lama-lama. Maka 14hb tu saya masuklah ofis...huhu. Demam saya kali ni..agak lain macam sikit. Dia punya sejuk tu..terketar-ketar sampai ke tulang sumsum! Berjaket..berstokin, dah macam orang lepas pantang gayanya..hehe.

Selang beberapa hari, si mek una ni muntah-muntah pulak. Satu malam dia muntah..sampai tak tido kita ni menahan bekas muntah dia.
Ni sebelum kejadian muntah, elok lagi. Sebab malam tu pergi ke kenduri tahlil pakcik MKS. Dia tak makan apa pon kat kenduri tu. Tapi sebelum balik rumah..kitaorg singgah rumah abang Usop (abg MKS). Kat situlah dia abiskan sebalang karipap mini inti serunding tu. Ish..dia memang suka bebenor dengan karipap tu..kuih raya lain tak dimakannya!
Balik tu..dalam kol 12 malam, melambak dia muntah. Jenuhlah papanya memebersihkan muntah dia. Abis kuarlah isi perut dia..sampai minum air masak pon muntah balik. Kesian pulak..

MKS pulak ada kerja..kena pergi ke K.Berang, tak dapat nak jaga semek tu. Terpaksalah saya amik EL. Nasib baiklah saya tak amik MC 2 hari tu kan? Ada hikmahnya jugak..

Tapi pagi tu saya tak bawak pon Una ke klinik. Sebab pagi tu saya dah masuk siap2 ubat tahan muntah dalam vontot dia. Alhamdulillah..tak muntah dah. Segar bugar pulak pagi tu. Cuma saya kena pantau dia jelah..minum susu okey, makan nasi okey..sihat dah tu.

Ada kelebihan jugaklah kerja company kecik ni..tak ada lah KPI, BE, TLE yang kena apply tu. Kalau dulu..amik EL je kena tolak 3 points. Dah rosak KPI kita..huh..jenuh tau. Kadang-kadang tu time cuti pon orang call tanya pasal keje..sungguh tak aman!

Hari Sabtu baru ni..18hb, saya pulak muntah-muntah. Bukan keracunan..lebih kepada gastrik sebenarnya. Ish..lama tak kena, sekali sakit...aduuhh. Macam nak hilang nyawa dibuatnya! Siang tu okey lagi. Tengahari pulak..saya pergi kenduri kahwin depan rumah ni...okey lagi. Lepas kenduri saya lawat kak ipar, K.Nah..kat rumah dia tak makan apa pon. Tapi bila balik rumah..saya rasa tak larat, minumlah air oren..tido jap. Tido-tido ayam je, bebudak ni bising..nak tido cam ne kan. Time tu rasa loya dan angin dah.

Dalam kol 6 tu..si waiz dapat pisang dari kak sebelah rumah ni. Besor pisangnya...sejuk pulak tu. Terliur tengok..mintak segigit dari waiz. Lepas tu..terus perut saya mencucuk-cucuk. Time Maghrib tu lah episod muntah-muntah bermula. Bayangkanlah..makanan yang saya makan dari pagi semua keluar. Malam tu tido sambil pegang baldi ye. Sebab tak larat nak ulang alik ke tandas dah. Mujurlah MKS tu memahami..dia lah yang basuh muntah kite..hehe. Saya memang penggeli sikit..muntah sendiri pon tak lalu nak bersihkan..hehe

Pagi Ahad tu pegi kerja..MKS tolong hantar. Tapi saya tak berani nak makan apa2. Minum air masak je. Sampailah ke hari ni..saya makan hanya untuk alas perut je. Rasa lagi loya-loya kat tekak ni. Sebelum ni kan saya suka tengok orang updated dalam group Resepi Ringkas kat FB tu, ni saya tak bukak pon. Tengok gambar makanan pon saya nak muntah! Emm..pelik betullah. Lain macam..rasa macam ke alahan time preggy tu. Tapi sesungguhnya saya tak mengandung ye..confirm! Sebab tengah 'bendera merah' sekarang ni..huhu

Macam ni rupanya kalau Allah tarik selera makan kita kan? Emm..semoga Allah ampunkan dosa-dosaku, sembuhkanlah penyakitku ini. AMIN..AMIN..AMIN...

Jauhkanlah malapetaka, bencana dan penyakit dari keluarga ku.








Wednesday, October 15, 2014

WW ~ Lama tak ada entry WW ni


































Hari ni Rabu kan? Aci tak WW? 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal