Monday, January 7, 2013

Cik P tak datang-datang lagi

Alah...padam taip padam taip mek mengejas tajuk kat atas tu. Nak tulis apa yang sesuai yer..

Ish lantok lerr...malas nak pikir. Korang paham-paham sendiri lah yer. Kalau ada kaum Adam yang baca..suatu hari benda ni akan terjadi kat bakal isteri & anak-anak perempuan korang jugak kan?

Emm..cam ni, dah tujuh bulan lepas saya lahirkan Khairuna...P saya tak datang-datang lagi lah. Orang kata normal lah kalau anak menyusu badan, sebab memang P kadang-kadang datang lewat. Tapi saya dah 7 bulan ni..normal ke? Masa waiz dulu..bulan ke-4 P dah datang. Aduh..cuak pulak. 

Bila P tak datang setiap bulan..saya pon tak tau dengan hormon & waktu subur saya ni. Aduh...garu kepala sikit..pening. Patut ke saya cek kat doktor...atau bagitau kat nurse Klinik Kesihatan. Saya takut....nanti dia paksa buat pap smear, ga ga ga..seram!!

Lagi satu...saya takut mengandung tanpa disedari..hahahaha, tu lagi haru. Eh ada kes tau, anak baru berapa bulan..dah lekat balik. Ingatkan normal bila cik P tak datang..sebab fully bf, rupa-rupanya....ada isi balik. Ish..bukan nak tolak rezeki. Tu semua ketentuan Allah. Tapi kalau boleh..nak lah jarakkan umor2 anak ni. Untuk kesihatan diri sendiri jugak. Kena jaga rahim sendiri ni..

Rasanya..kalau end of month ni tak mari jugak, maybe saya kena jumpa doktor. Mintak pendapat dan nasihat..dan kena bersedia jugak kalau kena buat pap smear...ngeeee. Tiba-tiba teringat time buat pap smear dulu...trauma tau. Ish..tak de lah sakit sangat..tapi saya ni memang bangsa penakut..takut sakit, takut jarum, takut darah..makan ubat pon takut! Tapi dah beranak 2x..hehehe, achaner tu?


4 comments:

lyly yana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

yeayyyyy dapat anak buah lagikk

Pearl Kaz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Hahaha.. kakak saya la tu. anak sulung baru 6 bulan.. dah termengandung anak no 2.. hihi.. eh.. btw, ada kawan saya, setahun lebih tak period lg lepas bersalin anak 1st.. dia check dgn doc, doc dia kata kalo ckup 2 tahun x dtg lg period, mmg kena buat check.. huhuhu

Yaya Azura said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

akak wafiq 11 bulan baru CIK P menjelma..serius masa tu rasa sedih sangat,,takut kurang susu..

Im happy being alone said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

biase tu kak tak datang period masa breastfeed..tu org kata natural planning after mengandung.. sebab tu Allah suruh kita breastfeed sekurang2nya 2 tahun..time tu period tak datang..my sis setahuun lebih tak period coz dia breastfeed.. Allah dan rancang supaya baby kita cukup menyusu sekurang2nya 2tahun.. then baru plan for other baby.. utk kesenangan kita jugak kan..tapi ape pun yang terjadi adalah ketentuan Allah..kalau dpt jugak anak masa breastfeed..alhamdulillah..rezeki Allah bagi..selamat berbreasfeed! hehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal