Friday, March 23, 2012

Pengalaman Kali Kedua

Rasanya pregnancy kali kedua ni tak lah se-eksaited masa mula2 preggy si waiz dulu. Abis banyak mana membeli barang2 budak tu..semua beli, completed. Tapi baby kali ni..tak lah banyak sangat membeli. Sampai ada ketika tu.."dah 7 bulan, nape tak de perasaan nak membeli jer". Selalu lah pikir.."emm adik pakai jerlah baju abang yang lama2 tu". Kesian anak aku dalam perut ni..

Normal tak perangai aku ni? Jarak waiz & baby pon tak lah jauh sangat..almost 3 year jer. So memang barang2 waiz masa baby dulu..aku simpan elok2 lagi. Kalau nak guna..kena basuh dulu, takut berhabuk jer. Tapi aku simpan dalam almari tu..rasanya tak lah berhabuk sangat.

Dulu..masuk 7 bulan dah siap packing baju baby dalam beg. Takut jadi kes emergency kan. Sekarang ni..apa pon tak siap lagi! Haiish..tiba2 jadi gerun pulak.

Tapi apa2 hal pon..memang aku dah niat, akan belikan barang2 baby ni yang baru..walaupon serba satu. Macam kain bedung & kain barut..nak jugak belikan untuk si baby ni walaupon waiz punya bertimbun lah hai. Baju2 tu memang aku tambah lah. Borong yang kaler pink jer..

Apa lagi aku belum beli ekk:

* Kain selimut - waiz punya yang tak guna lagi pon ada..tapi aku nak beli jugak, kaler pink!
* Beg baby - Yang ni kena beli sebab waiz punya dah koyak.
* Kain bedung & barut - tengah ushar nak beli on9..yang ada corak2 tu. Time waiz dulu..aku beli kain plain jer.
* Tilam & bantal - Kalau tak beli yang baru pon..aku beli sarung dia je lah.
* Set sarung tangan & kaki - nak tambah jugak.
* Baju - WIP [semalam aku kira dah lebih 10 pasang beli untuk si baby ni] ---> Cuma tak sempat nak basuh lagi..huhu.
* Besen mandi, kelambu & katil - recycle waiz punya:)
* Tuala - baru beli 3 helai..kena tambah lagi. Nanti mama beli yang corak2 & kaler pink yerr
* Sabun, minyak telon, minyak zaitun, bedak & wet tissue - tak beli lagi..yang ni pon kena beli siap2 bila dapat gaji nanti. MKS bukannya reti nak membeli semua ni. Pastu kena beli stok banyak..senang. Dalam pantang nanti tak boleh keluar dah.
* Lampin & pampers - Lampin waiz yang tak guna lagi pon ada lagi..pampers NB dah beli sikit hari tu.
* Botol susu - Kena cari jugak ni
* Breast pump - ni kena kumpul duit dulu. Sape lah aku nak pau yer. Yang dulu punya aku dah jual..hiks.
* Tikar getah - waiz punya yang tak guna lagi pon elok lagi..
* Krim - jenama apa..aku lupa lah. Yang kaler pink tu..untuk ruam2 celah kangkang/vontot baby. Kena beli siap2 ni..sonang. Nanti nak suruh MKS beli..susah pulak. Mamat tu serba tak reti..dasar anak manja!

Emm..korang rasa ada apa2 lagi barang penting yang aku terlupa? Yelah..urat ingatan aku ni dah banyak terputus masa bersalinkan waiz dulu. Asyiklah lupa..banyak makan semut pon iyer.

Eh barang aku pon kena sedia jugak kan :

* Kain bengkung - Yang lama tu ada..kat mana lah aku simpan yer. Hai..nak menyelongkar barang ni lah paling malas tau!
* Pad - ni aku beli kat budak opis jer. Pad herba Bio Sanitary..
* Set tungku - pinjam kat SIL. Tapi aku ingat nak beli jugak untuk koleksi diri sendiri. Kat mana nak beli yer..pasar payang ada tak?
* Tikar - Untuk menyalai nanti. Eh katil salaian aku MKS tak siapkan lagi tau. Dia tu suka buat kerja last minute!
* Stokin - aku punya yang dulu..MKS bantai pakai lepas abis pantang. Orang lelaki ni pakai stokin pakai buang jer..entah ke mana hilangnya! Suka pakai stokin lelaki sebab kemas dah panjang. Kena cari nanti ni.
* Nursing bra - banyak dah..tapi macam gatal nak tambah lagi.
* Nursing pad - kena beli ni!!
* Bidan - tak konpem lagi nak suruh sape urut. Yang aku nak tu..duduk kat tanggol, MKS kata jauh [kes malas nak amik hantor le tuu]. Tapi..rasanya aku kena guna kuasa veto tuk paksa MKS amik bidan tu jugak! Hahahaha..
* Termos - nak bawak ke hospital nanti. Yang dulu..aku dah pas ke pengasuh waiz.

Fuh..banyak jugak yer.
Kali ni aku pantang sorang2 jer..dulu time waiz kitaorang 'berpindah sementara' ke rumah SIL aku [selang 2 buah rumah je dari rumah aku tu]. SIL tulah yang jaga aku siang malam. Sekarang ni tak naklah menyusahkan dia..sebab suami dia sakit. Kena ulang alik ke Hospital Kubang Kerian untuk buat kimoterapi [betul ke ejaan aku ni?]. Lagipon anak dia & isteri yang balik dari mesir tu pon ada kat rumah tu..tak sedaplah nak duduk rumah orang ni.

Dulu aku tak reti sangat..tapi yang ni dah ada pengalaman sikit2, inyaallah boleh kot. Bab makan, mandi & tunggu baby tu..aku tak dapat bayangkan lagi lah. Sape nak sediakan makanan & mandian aku..sape nak tunggu baby time aku nak mandi ker..melabur ker. MKS konpem pergi kerja kan. Bila pikir2..kadang2 sebak jugak. Time nilah teringat kat arwah mak..kalau lah arwah mak ada lagi, mesti dia yang jaga aku..tsk tsk. MIL pon dah tak der..huhu.

Tu bahagian aku..MKS dengan waiz pulak? Sape nak jaga makan pakai diaorang. Selama ni aku yang jaga. MKS tu nak minum air segelas pon, aku yang sediakan. Baju..spender..aku yang sediakan. Baju waiz..mandi waiz..susu waiz..aku jugak. Oh tak dapat bayangkan!!

Cuma sekarang ni apa yang dapat aku lakukan..train MKS buat kerja rumah sikit2. Tak banyak..sikit pon jadilah. Kena tegas sikitlah..bukan senang nak ajar orang manja ni buat kerja. Jemur baju..angkat baju. Mandikan waiz..ajar pilih baju waiz [kalau tak..siang pakai baju tido, malam pakai seluar pendek..camno tu?], kemas mainan waiz, tukar pampers plus basuh berak waiz. Baju2 & seluar MKS pon aku dah kemas cara praktikal sikit. Senang nanti..nak amik spender kat drawer 1, kemeja drawer 2, t-shirt drawer 3, seluar kat almari lain. Terpaksalah buat cam tu..kalau tak berterabur satu almari tu time dia nak amik baju.

Bab masak tu..aku tak ajar lagilah. Tak taulah dia tu reti ke idok nak menanak nasi untuk aku nanti, panggang ikan..alahai. Nak upah bibik mahal sangat..RM700!! Bayar kat aku..aku buat sendiri lah!



Sincerely...

16 comments:

ieja amieja said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

assalam ieda ..

jgn terlalu difikirkan sgt ieda ..mana brg2 yg blh diguna blk guna je lah..nak colour pink maknanye dah tahu gender bby la ye..mmg kena beli satu dua jgk la yg br kan..bila bby dah membesar opcos la sume nak kena beli baru sbb abg nye bj boykan..
sy ank ketiga pun jg sendr sbb mak dah x de..insyaallah sume tu nnt blh diatasi bila smpai masanye..

Kazman / Sue said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

bagusnya dah buat persiapan awal....

lyly yAna said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Kesian kakak saye....

rasp said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

rasa malas nak beli tu kkdg sbb benda dah ada kan, leh recycle jer pakai....

mzhany said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

ala wida, takpe lah mana yg elok lagi boleh la gunakan utk adik waiz nanti.

Hanis MY said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

huwaa takut tengok senarai tu wida... byk lg yang hanis tak sediakan ni huhu... insyaAllah semoga semua berjalan lancar... bestnyaa nk dpt baby birl..mesti comei cm wida!

ieda said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

ye dik
akk dulu lepas dpt 1st bb , 2nd banyak pakai yug kakak dia punye aje .. masih elok2 nak2 mereka tenggang 2 tahun je .. semua masih elok kecuali yg certain2 things lahh .. ;)

deqnoor said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

lain macam fanatik wida dgn color pink ni ye..... hmm...

YAYA AZURA said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

krim kaler pink tu drapolene ek ?
dgn krim sekali kaler pink...hehe

~ yus ~ said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

semangat nak dpt baby girl ni ya wida? InsyaAllah wida boleh. Tp mmg kena ajarlah suami tu. Akak dulu masa bersalinkan Alia dan Abid semua pun sendiri. Lg lah kat UK masa tu, takde sedara mara tp kawan2 ng ada bantu hantar makanan masa minggu pertama pantang. Lain tu cik abang tolong mana yg boleh.

wahida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

kan? nak menyelongkar barang lama tu yg malas tu...adoi la...

sW33tdARLiNG said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

baju baby kalau ada lagi tak perlu beli baru sebab baby tu cepat membesar.. plus, nanti kang ada jer orang kasi adiah baju dlm kotak...

cuma peralatan lain, botol susu dan puting memang kena beli kan...?

kayzie said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

wahhh..pink..bestnye sepasang..org yg ni scan hero gak lg..huhu..kump hero dl..apa2 pun smoga di permudahkan utk kita ber2

Papa Mifz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

baco entry nih teringin lak nak anak keduo...hehe

MUZAFFAR said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Salam...

Saya ada 4 anak...Baguslah buat perancangan dan persiapan awal-awal.

pena rozie said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Buat persiapan awal-awal tp jgn jatuh membazir pulak.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal