Thursday, March 8, 2012

Jumaat Yang Terik Di Sabak Bernam

Semalam kitaorang sampai rumah dalam pukul 8pm..terus abah ajak makan kan luar. Port kesukaan abah..restoren di Sungai Besar. Alhamdulillah..sendat seluar aku. Ni kalau timbang kat klinik konpem berat naik. Selalu weight asyik turun jer..

Hari jumaat tu..masing2 bangun lewat. Penat tak hilang lagi. Lepas semua bersiap, bermulalah aktiviti ziarah kami. Mula2 singgah rumah Wak Nab [makcik] aku kat sebelah rumah ni..lepas tu terus ke rumah Wak Usin pulak. Wak tu gelaran untuk pakcik/makcik yer. Nanti ada yang tanya pulak..'wak' tu ape. Sape yang tak tau lagi..aku ni orang jawa okey. Tapi jawa pada nama je lah..nak cakap tak reti you. 

Lepas tu terus bergerak ke kedai abah aku. Dekat dengan masjid al-Taqwa Batu 38, Sabak Bernam..sape tau? Sape2 orang Sabak Bernam tu boleh lah singgah yer.

Kitaorang berhenti untuk brekpes plus dengan lunch sekali. Lepas kenyang terus berjalan ke Sungai Besar.

Kebetulan pulak..cuaca panas terik. MKS nak balik rumah pon malas..panas katanya. Orang dah biasa duduk dalam aircond gitu lah gamaknya. Tak biasa dengan suasana kampung. Tu belum abah aku ajak masuk kebun lagi..menggelupur agaknya nak pegang sabit & parang!
Sudahnya lepas keluar masuk kedai [sempat jugaklah rembat 2 cadar - barang2 Sg.Besar memang murah!], MKS ajak masuk KFC. Nak duduk tempat sejuk katanya.

Alah..KT pon ada KFC lah bang! Jom kita masuk Mee n Cafe..ada aircond jugak. Sedap jugak layan aiskrem time cuaca panas terik ni.

Aku tak taulah apa penyakit budak kecik ni. Asal balik kampung jer..mesti selera makan dia hilang. Kalau seminggu duduk kampung..seminggu lah dia tak makan nasi. Abis kuruih kering bila balik kampung.

Tu yang order kentang goreng & aikrem untuk dia. Memang sebakul kentang tu abis ke dia jer lah. Sampai tak cukup..kena order pulak.
Menyibuk amik mak usu punya aiskrem. Nak buat cam ne..aiskrem mak usu lagi sedappppp..

Balik rumah..masing2 membuta pulak. Ku sangkakan panas hingga ke petang, rupanya hujan bukan main lebat lagi. Makin sedap lah melayan tido..sampai ke maghrib.

Sincerely...

5 comments:

ieda said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

yelahh dikk
kat sini pun sama
cuaca x menentu
tapi panas tuu memang sampai naik sakit kepala .. ;)

lyly yAna said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

heheheeeee.. waiz waiz..


rindu die muah muah

YAYA AZURA said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Waiz penat duk dlm kereta lama2.. tu agaknya hilang selera makan tu...

Hanis MY said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

comelnya waiz mengadap makanan, terliur plak tgk...

wahida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

ooo, abah ada kedai ye kat area masjid tu...nnt boleh singgah...tau masjid tu...

barang2 sungai besar mmg murah kan... tu sbb aku sayang kampung aku sg. besar tu...hehe..

p/s: aku pun sama mcm ko, nama je jawa, tapi tak pandai speaking jawa...alahai....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal