Friday, December 28, 2012

Gender Intelligence

Baru-baru ni adik saya Lily ada kursus pasal Gender Intelligence ni lah. Bila dia cite kat wasap..wah bestlah. Beruntung dia dapat attend kursus macam tu. Saya memang teringin nak pergi kursus tentang keibubapaan ni..tapi nak yang free lah, hahaha. Hari tu..Taska waiz ada offer kursus under YPKT..tapi sayangnya saya tak boleh attend sebab demam..emm.

So, bila Lily update kat blog dia..saya mohon share lah. Untuk tatapan kawan-kawan blogger saya ni. Moga-moga jadi panduan dan berguna untuk masa hadapan. 

Bila saya baca huraian yang lily tulis ni, eh betul lah..patutlah MKS macam tu..patutlah macam ni. Macam2 benda yang tersirat telah tersurat akhirnya. Dah macam misteri nusantera pulak..keh keh.

Tak pelah..korang baca dulu ye. Lepas tu..tengok, betul tak kajian melalui jantina ni.

Saya kopipes je dari blog adik saya - Di Sini


Lelaki ~Monotrek~
  1. minat benda / alatan (selain manusia)
  2. mono-tracking : fokus 1 kerja dalam 1 masa [so, jgn bg lelaki arahan kerja yg bnyk dalam 1 masa. biarkan dia selesaikan 1 keje, then br bg arahan keje yg lain]
  3. matanya melihat kaedah kanta zoom (jauh dan kecil sudut)
  4. matanya kurang sel terima warna [sbb tu kengkadang x pandai nk mix+match kn baju]
  5. telinga dengar guna 1 otak (fokus 1 bunyi)
  6. nk selesai semua mslh dgn cepat
  7. cepat lupa
  8. selesai masalah dengan ubah faktor luaran diri
  9. berfikiran sendirian
  10. bila stress, selesai sendiri mendiamkn masalah
  11. memburu (aktiviti menguasai sesuatu) boleh hilangkn stress
  12. pegi shopping secara objektif (terus ke kedai, beli, balik)
  13. dh dapat barang, seronok 2-3 minit slps membeli
  14. mudah tido
  15. komunikasi terus & bpegang kpd perkataan [straight to the point, tak cakap berkias2] 
  16. anytime asal datang moodnye [seks]     

Perempuan ~Multitask~
  1. minat manusia
  2. buat banyak kerja dlm 1 masa [sambil masak bleh basuh baju, etc]
  3. mata guna wide angle (luas sudut dan dekat)
  4. mata seperti HD TV (bnyk guna sel warna)
  5. telinga guna kedua2 otak, boleh dgr mcm2 
  6. nk kongsi semua mslh dulu then br selesai
  7. kuat ingatan yg bkaitan emosi & perasaan
  8. selesai mslh dgn ubah faktor dalaman diri
  9. bfikir secara berpasangan atau bertiga
  10. bila stress nk luah pd org tsayang
  11. shopping bleh hilangkn stress
  12. pegi shopping secara subjektif (enjoy jln2 tgk brg)
  13. dh dpt barang dibeli, seronok sampai 2-3 bulan
  14. susah nk tido, ade je perkara yg difikirkan
  15. komunikasi berbunga bahasa, menjaga hati, melihat non-verbal
  16. keinginan seks mengikut jadual & mood dalaman dan luaran         

Beza Lelaki Perempuan di Tempat Kerja / Luar Rumah

Lelaki akan fikir tentang : 
  1. wawasan
  2. misi
  3. objektif
  4. strategi
  5. kualiti
  6. pelanggan
  7. perancangan
  8. penilaian
  9. kejayaan
  10. sukan
  11. sosial
  12. politik
Huraian : Lelaki akan fokus dgn ape yg dia tgh buat masa dia kat luar rumah. Thats why korang takpayah pelik bila dia kat luar / tgh keje, dia takkan call takkan sms (kecuali utk hal tertentu). Kengkadang ade sesetengah isteri yg bengang bila suami tak call atau sms. Then, mula la nk buat spekulasi yg bukan2. Hentikan. Memang itu sifat lelaki. So, buang jela prasangka bukan2 tu okay.

Perempuan akan fikir tentang :
  1. kerja pejabat
  2. kawan-kawan
  3. bos
  4. anak
  5. suami
  6. masak
  7. baju
  8. kucing
  9. make up
  10. hiasan dalaman
  11. sampah
  12. bil
  13. ikan
  14. dapur
  15. bla bla blaa, etc
Huraian : Macam yg dh diterangkn kt atas td, perempuan kt multitask. So, walaupun dia kat opis atau kat luar, dia tetap akan fikir macam2 perkara, macam2 benda. Sbb tu walau sesibuk mane pon, seorang wife ni mesti akan call suami, call maid nk tanya keadaan anak. Itu la sifat perempuan kan.. Selalu ade perasaan empati. 


Beza Lelaki Perempuan di RUMAH

Untuk aktifkan minda lelaki di rumah ialah dengan menyatakan dia diperlukan (appreciate him), dan beri dia MAKAN dan MAIN... kemudian baru minta tolong sebelum dia TIDUR.

Ape yg perempuan fikir bila di rumah? Still..
  1. kerja pejabat
  2. kawan-kawan
  3. bos
  4. anak
  5. suami
  6. masak
  7. baju
  8. kucing
  9. make up
  10. hiasan dalaman
  11. sampah
  12. bil
  13. ikan
  14. dapur
  15. bla bla blaa, etc

10 comments:

abah khalisha said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Info yg menarik!..yg g kedai tu mmg betul yg no 12..setuju sgt2..pergi beli dan balik..tension kalau nk singgah tempat2 lain plak

TechKini.com said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

ahhaahahha... memang setuju sangat... tepat!

-> ❤ TechKini.com

lyly yana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

terbaik, sampaikan walau sepotong ayat :)

Mia Kassim said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

setuju lah !!! perempuan sampai nak masuk tidur pun masih pikir2 lagi apa benda lagi nak dibuat...besok nak masak apa, pakai baju apa...bla bla bla...sampai lah terzzzz

Rasp said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

byk kebenaran di sini...
bila dilist camni rasa kelakar pun ada hehehehehehe....

deq noor said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

wow! menarik. thanks 4 sharing.. :)

Papa Mifz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

ada kebenaran juga, bagus juga dapat attend seminar macam tuh yer...

Kamariah Awang said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Bila selesai baca nampak kelebihannya ada pada wanita... Hihihi...

ieda said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

info yg sgt menarik dik ! ;)

lyly yana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Bile dibaca nampak kelebihan pd wanita, tp mase dgr seminar hr tu, pasal penceramah nye lelaki so die bnyk memihak pd lelaki pulak. Hee.. Penceramah tu ade buat test, suruh org lelaki padankn baju yg org perempuan pakai dgn tudung warna ape yg paling sesuai.

Contoh: perempuan yg pakai baju warna pink, sesuai memakai tudung pink atau purple?

Peserta lelaki jwb : perempuan tu bleh pakai 2 2 colour.

Dan peserta perempuan mjwb : mestilah nk pakai kaler pink utk matching dgn warna baju.

So kajian ni menunjukkan yg lelaki kdg2 bleh jd rabun warna. Beza dgn perempuan kn.

Sifat perempuan, walaupun baju dh penuh 1 almari, tapi waktu pagi sblm p keje mesti akan timbul dialog ni : 'ala, xde baju la nk pakai hari ni!!!'.. Padahal dlm almari punye la bnyk baju. Hehe. Sifat perempuan, nk selalu cntik, dipuji..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal