Thursday, December 27, 2012

Festime Una Demam

Setelah 6 bulan..ni lah pertama kali una demam. Alhamdulillah..kuat jugak lah antibodi mek ni, hehe. Dari hari sabtu tu saya perasan badan dia panas. Tapi tak sempat nak bawak ke klinik..sebab saya tak sihat hari tu.

Hari ahad baru saya bawak ke klinik..oh ya, hari tu lah kereta saya kena sondol..abis kemek. Hai..mane nak serabut dengan budak kecik ni demam, kereta kemek lagi..emm.
Pergi klinik..38.9c.

Balik dari klinik..saya tampal cool fever dewasa punya. Tak main dah budak-budak punya! Penuh satu dahi dia..hehe.
Baju pon tak pakai..pakai pampers je. Berjaga lah saya malam tu. Tido pon tak lena..asyik meracau-racau. Runsing saya..takut kena sawan pulak.

Nak ajak MKS ke klinik semula..dah tengah malam. Waiz pon dah tido..pasrah dan berdoa je lah.

Pagi-pagi lepas waiz bangun..pergi klinik, 39.0c! Nasib baik tak kena pergi ke hospital. Terpaksa saya amik cuti emergency hari Isnin tu.
Pagi tu baru lah dia dapat tido..panas pon dah berkurangan. Alhamdulillah...sekarang dah baik. Dan nasib baik hanya demam..tak ada batuk & selsema. Kalau tak..mesti lambat lagi nak sihatnya.

Ni lah perbezaan yang saya perasan kalau menyusu badan dan susu formula. Waiz dulu[sekarang pon]..asyik sakit je. Mane taknya..saya susukan dia 2-4 bulan je, Tu pon campur-campur. Una sampai sekarang saya masih menyusu badan.

Cuma masalah/sakit yang una selalu alami..cirit birit! Tu pon salah saya yang makan mengarut..kesian dia pulak jadi mangsa. Biasanya sebulan sekali..mesti ada lah kena cirit birit tu..hehe. Tak ada lah melarat sampai muntah-muntah. Cuma berak je acap sikit dari kebiasaan. 

Jangan sakit-sakit ye Una..mama risau.

7 comments:

abah khalisha said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Mmg kecian kalau baby demam, anak Ak kecik dl kalau demam tkleh tidur AK dibuatnya..risau

Mia Kassim said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

paling risau kalau baby demam kan....moga baby cepat sembuh ye...

Ratu Hatiku said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Ksiannya... kalau bby demam paling risau skali.. Semoga Una cepat sembuh ya..

deq noor said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

demam nak pandai tu wida... :) insyaallah una akan kembali sihat...

mamyharraz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

ank kalau sakit mmg susah hati..samalh kita.
alhamdulillah una dah sembuh :)

RYS AREESA NASIR jr said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

hmm.. wida makan durian crepe kot baby cirit hu hu..

kalau baby demam mmg mak-mak akan sgt susah hati... nak tidur pun rasa tak sampai hati...

mamawaiz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@RYS AREESA NASIR jr

maybe kot kak..tapi byk kali dah sy mkn, kdg2 una cirit..kdg2 okey..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal