Thursday, December 22, 2011

Majlis Hari Lahir Waiz

Alhamdulillah...setelah beberapa kali asyik menunda tarikh jer. 17hb hari tu..jadi jugak buat majlis hari lahir waiz. Nasib baik kak Sue yang aku tempah kek tu boleh bertolak ansur. Kalau tak..tak de kek lah waiz!

Hari Sabtu tu aku tetap datang kerja..tapi half day je lah. Lepas dapat kek, aku amik tempahan nasi pulak kat rumah kawan aku. Nasib baik area ofis jer..tapi semput lah jugak. Ke sana ke mari..bawak kete sorang2. Sebab sekarang ni..time pregnant asyik lah mengade suruh MKS hantar & amik pergi kerja. Bukannya manja yer..tapi mengandung kali kedua ni agak penatlah sikit berbanding masa aku mengandung ke waiz dulu. Tak boleh berdiri lama2..duduk lama2 pon sakit jugak, bawak kereta asyik lah sakit kaki..padahal kereta auto! Mungkin faktor usia..or mungkin jugak faktor berat badan aku yang berlebihan ni. Aduh..tak mengandung pon semput nak bawak badan sendiri..inikan pulak dah berisi...kan?

Okey..sambung dengan majlis waiz. Tepat je pukul 1pm..aku cabut balik rumah. Waiz tengah tido..tak pe, bagi dia charge tenaga dia dulu. Aku susun2 semua makanan. Potong buah oren sikit..buat air. Lain2 semua aku beli & tempah. Nasi minyak lauk daging & ayam masak merah, acar, kuih penganang, buah, cheesetart, kek. Oh ya..aku buat puding laici jer..hiks.

Kitaorang jemput tetamu dalam pukul 2pm..tapi dalam pukul 3pm baru orang start datang. Lagipon time tu hujan..ada jugak yang kerja. Tak pelah..janji ada orang datang. Kitaorang jemput tetamu pon tak ramai, dalam 20 orang jer..adik beradik MKS & pengasuh waiz.

Memang aku dah niat..dalam setahun kena ajak jugak orang datang makan kat rumah. Time raya dah lah aku asyik buat rumah tertutup jer kan..so aku curik masa time besday waiz lah nak jamu family ni. Alhamdulillah...tahun ni lepas dah niat aku. Dapat jugak buat sedikit tahlil untuk arwah2 yang dah pergi meninggalkan kami.
Biras aku kata..kek waiz asyik lah warna hijau & ada nombor jer..hehe. Kek ni aku tempah kat Kak Sue. Ada 2 layers..carrot walnut cake + cream chees topping & brownies marble cheese + choc ganache. Memang sedap...lebih2 lagi carrot cake walnut tu.
Kek ni 1.5kg..aku amik half recipe jer. Harga pon berpatutan. Kalau nak besar..boleh order yang 3kg punya. Tapi tetamu aku sikit jer..so order yang 1.5kg pon dah cukup.
Ada lah sikit buat edible image si waiz ni..tapi semua orang tak sanggup nak makan muka budak kecik ni. Last2...biar omaknya yang makan...hehe.
Cheesetart ni pon aku order dengan orang yang sama. Tapi menyesal order sikit..sebab sedap sangat. Tak cukup pulak. Aku sempat rasa sebiji jer. Lately memang suka sangat dengan cheesetart. Kalau balik kerja..mesti suruh MKS berhenti kat kedai kek Ziq.
Ni jelah kanak2 yang datang hari tu. Memang tak de budak2 dah. Waiz ni lah yang paling kecik. Sepupu2 dia [sebelah MKS] memang dah besar2..ada yang dah kahwin, belajar U, sekolah. Furaihah tu cucu saudara MKS..baby Amsyar tu pulak cucu kepada pengasuh Waiz.
Budak ni sesuka hati dia jer..tak abis potong lagi, dia dah jilat pisau tu! Makan sorang2..semua orang tengok jer lah keletah dia. Nasib baik besday's boy..hihi.
Waiz pon suka sangat makan kek ni..berapa kali ntah budak tu repeat makan kek. Ada baki sikit kek tu aku simpan dalam peti sejuk..dia jugak yang menghabiskan!
Ni antara hadiah & duit yang waiz dapat. Aku jemput orang datang rumah nak suruh makan jer..tapi di bawak jugak bermacam-macam hadiah untuk budak tu. Dah lah mainan yang sedia ada kat rumah tu..aku tak reti nak sumbat mana dah. Bertimbun-timbun dengan mainan budak kecik tu..ni bertambah lagi. Makin sukalah budak tu!

Dalam pukul 6pm tu..habis lah majlis kitaorang. Kemas sikit2...basuh bekas2 makanan jer. Pinggan & cawan..semua pakai buang. Tak rajin lah nak bawak keluar segala mak nenek pinggan mangkuk aku tu..hiks [alah..sebenarnya rumah aku ni tak de pinggan & cawan! Aku ni dari dulu tak pernah beli pinggan mangkuk buat koleksi sendiri. Bila buat majlis cam ni..baru lah rasa menyesal sebab tak de pinggan mangkuk sendiri..huhu]

Terima kasih pada semua yang sudi hadir..tunggu tahun depan pulak lah kami jamu makan yer.


Sincerely...

15 comments:

SyamimiNazifa said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

HB waiz , comel gila kek tu :')

Hanis MY said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

happy birthday Waiz comeiii... cantiknya kek dia... paling tak tahan tergoda dengan cuppies tu yummy!

RYS AREESA NASIR said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Wah seronoknya waiz diraikan! Comel sungguhlah cheesetart tu, kalau akak yang dapat akak simpan je buat kenangan hu hu...

YAYA AZURA said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

waiz dah 2 tahun...happy birthday waiz....cheesetart tu mmg tengoknya pun dah terliur..haha

Daddylicious said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

kek itu ohsem sangat ...:)

lyly yAna said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

x jemput kitorg ponnn

So Shy Lady said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

kek mahal tuuu! akk pon sama tde pingan mangkuk haha t.pe kumpul duit dlu! alhamdulillah bjy juga organise birth party n tahlil ;D
happy blated birthday waiz

deqnoor said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

cantik kek tu... happy 2nd birthday waiz... :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

waa canteknyerr cake.. :)

wahida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

cantik kek tu...cute habis...

kat rumah aku pun tak de pinggan mangkuk yg cun ko...masa nak jamu family raya hari tu, menggelupur carik pinggan mangkuk yg cantik nak hidang makanan...huhu..

dwaty said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

SKRG MUSIM KEK MACAM NI... member kawen hari tu pun.... letak bola MU..

chichi said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

waiz dah 2 tahun...selamat hari lahir ye sayang

ieja amieja said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

salam ziarah dan salam kenal..I follow nii..
heppy besday waiz..moga jd ank yg soleh bila besar nnt..
cheesetart tu mmg mengancam..ank2 akk pun semua suka mkn cheesetart..

pena rozie said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Eppy birthday Waiz....

mzhany said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

waaa kek itu sangat cantik...gerammmm tengok....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal