Tuesday, October 7, 2014

Kek Di Hari Lahirku

Tahun ni tak ada orang nak hadiahkan kek..so saya buat lah kek sendiri. Nak tau kek apa?


Taraaaaaa.... 



Kek pisang!.

Eh..kek jugak kan..hiks.
Sebenarnya..tak kisah pon ada kek atau tidak. Agaknya sebab faktor usia agaknya. Bila umur makin bertambah ni, bukan ucapan..hadiah atau kek jadi idaman. Cukuplah doa..supaya hidup yang saya lalui selama 30 tahun ini tidak sia-sia. Dan semoga hari mendatang akan menjadikan saya insan yang lebih baik.

Pasal kek pisang pulak tu..kebetulan ada pisang emas waiz yang dah naik lebam dalam esbok tu. Eeeiii..ada lah menjadi keserabutan dalam diri saya ni kalau banyak benda dalam esbok saya tu. Lebih2 lagi kalau barang orang lain lah. Yelah..esbok kecik, nak sumbat macam-macam!

Dah di pesan.."waiz, bila nak makan pisang waiz ni" (yer..budak tu hantu pisang!..nampak pisang mentah pon nak dimakannya). Nanti nanti jawapannya. Sampai dah naik lebam. Ikut hati nak buang je (Oh..tangan saya ni memang cepat je kalau nak membuang). Tapi..tetiba rasa insaf pulak, tak naklah membazir.

Resepi pisang memang ada saya printscreen dari group RR tu..tengok bahan kat rumah semua complete..so zasss..

Bahan-bahannya:
4-5 pisang emas
1 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
1sk soda bikarbonat (ayak)
1sk baking powder (ayak)
3 biji telur
1 cawan minyak jagung
1 cawan gula kastor (tapi saya rasa sape tak suka manis baik kurangkan)
1 penutup esen vanilla

Cara-caranya:
1. Lecek pisang dalam bekas
2. Putar gula, telur dan minyak dalam mixer
3. Kemudian kaupkan tepung, soda bikarbonat, baking powder dan pisang dalam bahan yang dah di mix tadi
4. Masukkan esen vanilla
5. Bakar dalam oven - 160c selama 30 minit/masak

* Cucuklah dengan garfu/lidi kalau nak tau masak lagi atau tidak. Kalau lidi bersih..maksudnya dah masak.

Rasanya..cam kek pisang lah! Hahaha..tapi saya rasa manis sikit. Next time kalau nak buat..saya kurangkan sikit gula tu. Urat2 pisang tu..time baru keluarkan dari oven memang tak berapa nampak tau. Tapi bila dah sejuk..terus nampak..suka suka. Cuma saya tak pasti kenapa dia tak naik gebu macam kek pisang beli kat kedai2 tu. Salah acuan ke..emm..tak pe, boleh cuba lagi.

Tak sampai 2 hari, licin kek pisang saya..sape lagi yang abiskan kalau bukan waiz!







1 comments:

Cik Aann said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

saya langsung tak pandai buat kek..beli tepung segera pun jahanam jadinye.. tak tahula apa nak jadi..hehehe

Tips Kempiskan Perut: Detox dengan Herblax

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal