Monday, October 27, 2014

DALAM KENANGAN

Inilah rumah arwah atuk dan nenek saya..

Rumah yang menyambut kelahiran saya..iye, saya dilahirkan di rumah ini. Bukan di klinik atau hospital. Malah adik saya pon dilahirkan di rumah ini.

Rumahnya tinggi..kat bawah rumah tu boleh parking kereta. Di situ jugaklah tempat saya bermain-main. Sebab nak main kat luar panas..saya memang tak suka sangat main panas, takut hitam..haha.

Bilik air kat bawah..yang kat tepi tangga depan tu..itulah bilik air. Hanya untuk mandi. Kalau jamban..untuk buang hadas besar ada kat tangga belakang nuu. Jauh nak masuk ke kebun..serammm!
Tapi dulu kalau dah tak tahan nak membuang..tak kira seram atau hantu dah. Redah jugaklah..hahaha. Kalau tak berani sangat barulah ajak sesiapa teman..biasanya arwah nenek lah jadi mangsa teman saya..haha. Sambil membuang..saya jerit dan terintai-intai, takut nenek tinggalkan saya!

Time nak mandi pon sama..neneklah jadi mangsa kena tunggu atas tangga depan tu. Sebab dulu saya suka mandi waktu Maghrib..petang2 sibuk layan drama cina. Bila dah azan..baru kelam kabut carik towel. Pastu..takut nak turun mandi..terpaksalah buat drama cina depan nenek pulak. Merengek..menangis ajak dia teman. Memang berbululah orang tua tu! Sambil dia menunggu kat tangga tu..sambil tu dia membebel marahkan cucunya ni dalam bahasa jawa. Saya buat bodoh je..sebab tak paham bahasa jawa tu. Kalau faham mau sentap agaknya. Tapi bila dikenang balik...kelakar pulak.

Hah..gambar ni lagi rare. Belek2..jumpa kat FB pakcikku. Kita amik..simpan sini buat kenangan pulak ye. Rumah yang sama jugak..cuma bahagian depan, anjung rumah tu mungkin lain sikit. Seingat saya..rumah ni ada 2 bilik je. Dulu kalau berkumpul semua keluarga (adik beradik abah), semua pakat tido luar je. Macam-macam gaya ada..seronok. 

Kumpul semua sepupu-sepupu..malam2 pakat cerita hantu..hahaha. Pastu main masak2 lah..treasure hunt lah..sorok2 lah, main cikgu jaafar lah (alah yang cerita cili padi tu!) - ada yang jadi cikgu jaafar, lily, shafiq..ishh saya pon tak paham kenapa nak main macam tu! Sorang-sorang perangai memang tak leh blah..ada yang kencing malam (atau org jawa cakap ngompol), terberak dalam seluarlah, yang asyik nangislah. Ni kalau saya tulis nama empunya diri..mau malu besar..haha.

Time raya lagi havoc, sebab masa tulah arwah nenek dan atok menunggu anak2 diaorang pulang. Adik beradik abah ada 7 orang semuanya. Family kitaorg menumpang duduk kat rumah atok ni. Adalah beberapa orang yang duduk jauh sikit..kat klang, k.selangor..gemas. Yang lain ada rumah sendiri kat sekitar kampung ni jugak. So time raya berkumpul lah ramai-ramai.  

Yang ni antara gambar raya kat rumah lama. Nampak tak pintu belakang tu. Itulah salah satu bilik kat rumah ni. Tapi jarang orang duduk bilik tu. Biasanya kalau ada tetamu baru orang duduk. 

Gambar raya tahun berapa pon saya tak ingat. Tapi masa tu saya sekolah rendah lagi..mungkin darjah 4-5. Trend pakai tudung saya masa tu..mesti nampak serkup kepala. Pastu tudung kena cerut..memang ikut gaya mak lah tu. Baju raya dengan lily (adik) sama corak..tapi kaler lain2. Waktu tu memang menjadi kepantangan saya kalau budak tu nak baju sama dengan saya..haha. Yelah..jadi adik ni memang selalu nak mengikut gaya kakak dia yang gojes tu..yang kakak pulak dengki tak nak bagi adik lagi cantik dari dia. Aduh...buruk perangai betul!
Ni pulak gambar bahagian dapur. Ada jugak wet and dry kitchen tau! Tapi idoklah cam dapur rumah2 kat kota nu. Bahagian dapur untuk memasak..lantainya berlubang2 tau. Tapi bukanlah berlubang sebab rosak..tapi memang fesyennya macam tu. Kayunya di susun jarang2..so boleh nampak/intai kat bawah rumah. Ooohh..ini seram, memang saya selalulah terbayang ada hantu mengintai dari bawah. So bila masuk dapur waktu malam..memang tak berani nak pandang bawah! Dinding pon jenis terbuka..tengok gambar kat bawah ni. Kat pintu belakang tulah jalan nak masuk wet kitchen..hehe

Ni pon gambar time raya. Maklah orang paling sibuk time tu..yelah, dah dia yang menantu duduk kat rumah tu. Memang serba serbi kena buat lah. Saya teringat lagi masa tu mak saya menangis sebab arwah nenek tak layan dia macam menantu yang lain. Biasalah..yang duduk dekat ni bau tahi..yang jauh tu bau bunga..harum. 

Waktu tu saya pon tak faham lagi..tambah pulak saya ni geng dengan arwah nenek. Macam kepelikkanlah..napelah mak nak gaduh dengan nenek. Tapi bila kita dah besar ni..barulah paham kan. Memang selalunya begitulah..bila kita dekat dengan family, tak dipandang pon penat lelah kita. Yang nampak..hanya kesalahan. Walaupon 9 kebaikan yang kita dah buat..tapi disebabkan 1 kesalahan..itulah yang di ungkit. Betul tak?

Okey..dah jadi carca marba entry dalam kenangan saya ni. Banyak lagi memori saya yang tersimpan dalam rumah tu..tapi biarlah ia terus di situ. Yang pahit..yang pedih, sedih..so biarlah. Kalau boleh saya nak share yang happy2 sahaja..

Terima kasih kerana membaca!


5 comments:

Nazlee Ismail PCL said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

salam wida , kenangan terindah .

NM03 said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

syok plak baca citer kenangan dolu2 kan. lagi....

rumah itu mmg nostalgia, cantek weh...

lyly yana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Rindunye nostalgia n memori lamaaa. Aah kan dulu kite langsung x kamcing salu gaduh kan. Huhu. Tp akk kn nenek mmg salu mrh. Suke sgt mandi lambat2 pastu gesa2 lili dlm bilik air suh cepat. Tolak2 pintu sampai lili jatuh berdarah dagu. Ingat takkkkk . Rindunye rumah tu. Best sgt. Mlm2 tido dgn nenek. Balik dr sekolah crik nenek kt kebun. Rindu rindu rindu semua!!

RYS AREESA NASIR jr said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

comelnye dua beradik ni masa kecik... hu hu... touch pula rasa baca entry wida ni... adoi... x moh lah baca2 lagi... satu hari asyik mode sedih n touch je ni... haish...

Myra Jay said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Mengimbas kenangan lalu suka dan duka :D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal