Wednesday, October 8, 2014

Selamat Hari Raya Aidiladha 2014

Raya haji tahun ni company baru yang saya kerja ni cuma cuti sehari..iaitu hari Ahad. Isnin dah kerja semula..siapa nak sambung cuti, kena apply cuti. Macam kepelikkan pulak..padahal Terengganu cuti 2 hari. Emm..ni cuti Deepavali pon company saya kena kerja. Pelik betullah! Dahlah kita ni dapat cuti 2 hari je tahun ni..huhu

Oh..berbalik dengan cerita raya haji. Cam biasalah..memang tak balik kampung pon. Nak kena luku kepala dengan MKS kalau merengek nak balik kampung..haha. Disebabkan saya dah pahammmmmm sesangat macam mana family MKS ni beraya..so tahun ni saya BERAZAM..hendak masak makanan raya.

BERAZAM je tau..buat atau jadi ke tak..kita tungguuuuu...

FYI lah, tahun2 sebelum ni..kalau hari raya haji, family MKS ni memang tak memasak pon. Paling hebat masak bihun goreng di pagi raya. Tersangat lah sedih tau! Memang tak jumpa ketupat rendang lah! Pernah masa tahun mula2 saya kahwin dengan MKS..pagi raya kitaorang makan kat Mekdi tau (time tu tak boikot lagi..hehe). Sadis sangat tau..huhu.

So hari Jumaat tu..saya dah sangai (goreng tanpa minyak) kacang tanah ni. Ingat nak buat kuah kacang lah.Kacang tanah saya beli setengah kilo..tapi saya guna separuh je. Sebab tau..MKS memang tak berapa nak makan makanan cam ni..huh. Resepi saya amik kat blog aziejaya. Sebab cam senang je. Dulu saya buat kacang tak jadi..huhu. Terus trauma nak buat kuah kacang. Dekat 5 tahun lepas lah..lama kan. Lepas berguru di blog aziejaya tu..baca komen2 yang orang tanya..barulah saya MACAM yakin nak memasak.

Lepas sangai kacang tu..tunggu sejuk dulu. Pas tu barulah tiba hazabnya iaitu nak menanggalkan kulit2 merah kacang tu. Naik fed up dibuatnya. Dulu masa saya kecik2..selalulah tengok arwah nenek menampi untuk tanggalkan kulit kacang tu. Ni saya kuis sebiji-sebiji tau! Ke ada cara yang senang untuk tanggalkan kulit kacang tu..sila ajar saya.

Tengok..lama-lama dah malas. Banyak kacang yang tak tanggal kulitnya. Tak koser ai! Kemudian petang Sabtu tu baru saya start memasak. Sambil masak kuah kacang..saya rebus nasi impit segera dan ketupat palas segera. Bila dah masak...rasa sikit..oh yeahh..sedap kau!

Rasa macam kuah satay je..sedaplah di tekak saya. Kacangnya pon saya tak kisar halus2. Fuh..lega rasanya bila kuah kacang ni menjadi. Sonang je pulak tu. Terus hati berbunga-bunga..
Wasap gambar kuah kacang ni kat group family saya, yong kate kuah saya basi sebab berbuih-buih. Eeei...muluttt. Tu tengah menggelegak ye..atas api lagi.

Disebabkan MKS tak boleh makan segala maknenek rendang..sebab bahan-bahan rendang kan ada banyak serai lah, halia, lengkuas lagi..so saya tak masaklah. Ada sedikit kiciwa di situ..baru nak asah bakat memasak..huhu.

So saya buat makanan feveret saya..resepi arwah mak - hati lembu masak merah. Kalau organ2 lain memang saya tak reti nak makan..cuma hati je saya lalu makan. Masakan ni..arwah mak memang akan masak time hari raya puasa je. Hari-hari biasa memang jangan haraplah nak makan. Memang makanan ni lah yang ditunggu-tunggu setiap tahun...sedap.

So saya share resepinya yer.

Bahan-bahanya:
Hati lembu (hari tu saya beli RM10 - kalau sekilo RM23. So 1/3 dari sekilo hati lah kan?)
10 tangkai daun kari 
3sb cili giling
3 biji bawang merah (kisar)
2 biji bawang putih (kisar)
sedikit halia (kisar)
sedikit lengkuas (kisar)
4sb gula (saya guna setengah kerek gula melaka)
garam
air asam jawa
Minyak masak

Cara-caranya:

1. Goreng hati bersama daun kari dengan sedikit minyak selama 3 minit
2. Angkat dan toskan minyakknya
3. Tumis bahan yang di kisar, kemudian masukkan cili giling/boh (nak sedap kisar sendiri cili kering - sebab kebanyakkan cili giling yang ada di pasaran tak berapa sedap) - saya guna cili giling buatan orang kampung. Tiada campuran..hanya cili kering dan minyak sahaja.
4. Tumis hingga cili masak dan pecah minyak.
5. Masukkan daun kari, air asam jawa, garam dan gula melaka. (Biasanya gula melaka akan menjadikan kuahnya sedikit gelap dan cantik. Tapi kalau tak ada..guna gula biasa, dan campurkan sedikit kicap).
6. Tambah air..tunggu kuah sehingga sedikit kering.
7. Kemudian baru masukkan hati. Tunggu 3-4 minit, dah siap. Jangan lama-lama...nanti hati keras.

* Tips : Pastikan bahan tumisan kita tu dah kering..jangan masukkan hati time tengah banyak airnya - kalau tak hati tu keras!

Tadaaaa....hati lembu masak merah resepi warisan arwah mak ku. Sedap makan dengan nasi impit/ketupat dan kuah kacang.

Pagi raya tu..lepas solat Subuh, saya masak pulak kuah lodeh. Guna resepi simple dari aziejaya blosgpot jugak. Lama tak makan lontong. Susah nak dapat lontong yang sedap kat Kuala Terengganu ni. Balik balik menu nasi dagang dan nasi minyak sahaja.
Siap menu pagi raya saya!!
Tak ada lah saya menangis tengok gambar menu family saya kat kampung tu. Agak berbangga jugaklah dengan pencapaian memasak saya ni. Yang kureng tu..boleh ditingkatkan lagi..hehe

Tengok gambar kat atas tu..tangan waiz yang tak menyabar nak makan ketupas palas feveret dia tu. Serunding daging dan ayam saya beli kat pasar payang.

Alhamdulillah..kenyang dan berpuas hati sangat2. Dapat jugak jamu my SIL dan anak2 buah MKS dengan air tangan saya ni. 

Raya kedua..saya dah masuk kerja, bawak jugak bekalan lontong ke ofis. Sebab memang dah agak...kedai makan mesti tak bukak lagi. Ofismate ramai yang apply cuti..so saya makan sorang2 lah..hehe.


3 comments:

Yaya Azura said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

hari nie last raya..sempat lg ni nk ucap selamat hari raya korban..kuah kacang kt blog aziejaya tu pun dr dulu duk usha, tp tak pernah buat pun..mak ada, kita makan yg mak buat jer lah..hehe

lyly yana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Pandainyeeeee kakakkuuuu

deq noor said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

sedapnya wida... boleh cuba ni. thanks wida kongsi resepi... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal