Wednesday, February 8, 2012

Kencing Kotor

Kencing kotor ni bukanlah bermaksud air kencing kita tu ada sampah atau bendasing yer. Sebab mula2 aku pon ingat macam tu..hehe. Disebabkan sebelum ni aku tak ada pengalaman pon dengan kencing kotor ni..so malaslah nak tau lebih2 kan. Hinggalah semalam..masa aku cek mengandung kat klinik desa, nurse kata kencing aku kotor. Terus kena refer kat doktor di klinik kesihatan (KK).

Before pergi KK, aku masuk ofis dulu..brekpes, pastu minum air masak banyak2. Konon2nya nak hilangkan kencing kotor tu. Tapi bila tengahari tu aku pergi KK..resultnya still sama. Tak pasal2 next week aku kena cek air kencing sekali lagi..emm.

Sebenarnya aku pon tak tau punca2 terjadinya kencing kotor ni..cuma doktor pesan suruh minum air masak banyak2. Pastu ada sorang nurse ni suruh aku minum air barli untuk kurangkan kencing kotor. Aku ingat ni problem biasa bagi ibu2 yang hamil. Dulu masa mengandungkan si waiz tu..tak pernah pulak kencing kotor. Ni lah 1st time kena.

So meng-google-lah cari info2 pasal kencing kotor ni. Terjumpa website doktor ni..rupa2nya bahaya jugak yer. Lepas ni aku kena banyak2 minum air masak..sebab aku ni memang susah sangat nak minum air masak.

Sincerely...

11 comments:

~ yus ~ said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

akak pun pernah kena kencing kotor ni masa peknen kan Arif. Doc nasihatkan minum air masak banyak juga...

take care ya wida, ikut je nasihat doc tu...:)

diana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

nampaknya saya nak kena minum air masak la..minggu depan nak pi buat buku pink.takut jugak kalau air kencing kotor.
kena beli barli ni..
barli tu kena bubuh gula ke atau kosong je??

rasp said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

mmg kena byk minum air masak sis...
air barli pun elok gak....
take care tau....

wahida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

aku pernah kena...bukan time preknen...mmg doc suh minum air masak byk2...pas tu dia bg antibiotik..kena habiskan...

kalau dibiarkan mmg bahaya, boleh melarat sakit buah pinggang pulak tau!

ko take care yer...

Azian Elias said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

kita ni memang jenis susah nak minum air masak kan..sukanya air manisss je...

moga awak cepat sembuh yeee...

pena rozie said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

pernah kene gak. Tp minum air byk2 ok la tu...

Hanis MY said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

ee seram la pulak... minum air masak byk2 tau hanis pun nak minum byk2 jugak risau bila baca entri ni, thanks wida!

ieda said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

take care wida

selalunye kencing kotor ada kaitan dngn buah pinggang .. minta dijauhkan ye dik ..

RYS AREESA NASIR said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

hmm... tak penah kene... tapi surely it's about digesting yang slow ke wida?

minum masak masak je dah la...

Izan Ishak said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

take care ye wida... minum air masak banyak2 tau..

Anonymous said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

aritu bru je kena kencing kotor..xpi spital pon sbb mmg da tau kena kencing kotor..solutionnye sy mnum air masak byk2 (mmg jenis ssh nk minum air masak jugak)..tp sbb da sakit sgt ngadap kencing kotor ni..paksa diri la minum air masak byk2..

hasilnya byk kali la ke bilik air sb nk buang air kecik..kesan dri minum air byk2..adik (nurse) ckp mmg bagus kencing byk2 sbb nk bg buah pinggang tu lancar balik...

after 1 hari penuh tu minum air byk2 alhamdulillah esoknye da xsakit n da xde kencing kotor lagi...waaa..pasni i kena minum air byk2 la nmpaknya, xmo kena kencing kotor lgi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal