Thursday, April 19, 2012

Tragedi

Cite semalam..tak de gambar, sebab aku tengah cuak giller.

Balik kerja semalam, ingat nak hantar minyak tanak & telur ayam kampung untuk di buat selusuh. Sebab bidan aku dah pesan..hantar sebelum hari khamis sebab dia biasanya buat selusuh tu pada malam jumaat. Minyak tanak tu..Kak Mah [SIL] yang tolong buatkan. Aku beli santan 1/2 kilo..dapatlah secawan minyak. Telur ayam kampung tu pulak MKS kerah pekerja dia cari..ish tak patut betul!

Sampai jer traffic light Pengadang Baru, MKS perasan temperature kete kancil tu naik mendadak. Terus sampai H. So berhentilah kat Stesen Minyak Caltex nak masuk ke Kepong..nak cek apa yang patut.

Ntah macam mana [selalunya MKS tu orang yang paling berhati-hari bab emergency ni] dia boleh terrrrbukak penutup tangki air tu. Padahal dia tau kalau jadi kes macam ni..tak payah bukak dulu. Yelah sebab tengah panas kan. Aku ni baru terkeluar ayat 'Jaaa... [nak cakap 'jangan bukak!]. Sekali tersembur air panas dari tangki tu..abis kena muka, badan & tangan MKS. Mau tak melompat aku dari kereta tu..terus amik air, pas kat MKS. Jirus satu botol air kat situ jugak..

Aku ni cuak dah..takut MKS melecur ke, kena mata ke..tak ke haru. Nak nangis pon ada time tu. Tapi MKS pandai cover..dia kata sakit sikit jer. Terus ajak balik rumah..cancel nak hantar minyak & telur.

Dalam kereta..setiap saat lah aku tengok muka dia. Kot2 jadi gelembong atau merah..tapi tak ada pulak. Padahal air tangki tu panas..aku tengok menggelegak macam volcano kat gunung berapi. Tapi tak de apa2 effek kat MKS..pelik jugak. Kat rumah..kakak MKS bagi air spirulina untuk sapu kat muka & tangan. Dia kata sejuk..lega lah jugak.

Yang aku pulak..lepas Maghrib, rasa sakit2 macam nak bersalin. Nak duduk sakit..baring pon tak boleh. Ish..memang rasa cam nak bersalin lah! Tapi belum sampai masa lagi..kontraksi tipu2 je tu. Omputih kata Braxton Hicks. MKS dah ajak pergi klinik..takut jadi apa2. Tapi tak nak lah..sebab aku tau belum sampai masa lagi.

Dalam pukul 12am tu baru boleh tido..tapi tengah malam terjaga pulak. Sebab si waiz tu tiba2 batuk2 pulak time tido. Cam semput jer. Kejutkan dia makan ubat..tapi still batuk2 lagi. MKS pon demam jugak lepas kena air panas tadi..Allahuakbar. Memang lembiklah aku. 3 orang sakit serentak!

Pagi tadi..terpaksa hantar waiz kat rumah pengasuh dia, sebab aku tengok cam dah okey sikit. MKS rehat kat rumah jer..aku kena masuk ofis jugak. Sebab report meeting tak siap lagi. Ikutkan..tak larat dah ni. Tapi nak buat cam mana..sampai sekarang pengganti aku tak ade lagi. So kerja2 pejabat kena buat jugaklah walaupon dah sarat2 cam ni. Nak cuti tanpa gaji pon tak berani..sebab tak de sape2 nak cover kerja aku ni...huhu. Mak tensionnnnnn..



Sincerely...

17 comments:

Yaya Azura aka Naz Azra said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Ya Allah..alhamdulilah tak melecur..maybe sebab cepat jirus air..
cari Tgas kan untuk pengganti..tgas kalo bahagian admin/akaun memang payah..kalau engineering, arkitek senang sikit kut..

sW33tdARLiNG said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

nasib baik tak de apa2.. agaknya percikkan yg ujung2 jer tu kot.. kalau btl kena, dah tentu time2 tu jugak merah kulit melecur

rasp said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Ya Allah...syukur tak terjadi benda2 tak diingini kan....
i baca pun cuak...
nie kan plak u yg lalui nya...

*SiRibenMerah said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

seb baik selamat x jd apa2.. take care ye..

deqnoor said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

mmg betul xjadi apa2 wida? fuhh... alhamdulillah..

pena rozie said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

jgn tension la... Nape x ckp nak telur ayam kampung kat rmh mak byk tau...

Papa Mifz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

dugaan semuo tuh kan...nasib baik takdo apo2 yer...

wahida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

alahai sian ko wida...dah nak bersalin mcm ni ko stress pulak duk fikir keje byk, takde pengganti pulak tu...huhu...

nasib baik MKS okey, harap si waiz pun okey la...

ko bykkan berdoa ye...dah nak dekat bersalin sgt dah tu nampaknya...

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@pena rozie lain kali kalau sy nak..sy beli dgn kak ek

Kazman / Sue said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

nasib baik tak papee...

Kamariah Awang said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Suspend baca n3 ni, Wida. Tapi alhamdulillah.. selamat.
Nak cari ganti sementara ke? Kalau betul belum berjumpa, kol ma,ok?!

lyly yAna said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

kakakku tolong la jage diri kamu sekeluarga baik baik ye....risau saye

RYS AREESA NASIR said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Alhamdulillah... harap2 MKS tak akan mengalami apa2... abah akak dulu pernah tersembur minyak panas dari kereta kodok dia, arwah wan sapu colgate. masuk hsptl juga sebb melecur, duduk dalam kelambu.

ieja amieja said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

assalam..
syukur lah x de yg serius..tp bila 3 serentak x chat mmg stresskan..kene lak keje yg bertimbun x settle lagi..semoga dipermudahkan segalanya buat ieda dan keluarga..

~ yus ~ said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

alahai sian wida dan mks ya.

Nasib baik tak melecur. Buat Wida, jaga diri dan kesihatan, dah sarat tu, moga semuanya baik2 aje ya wida...

ieda said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

aduhhh akak lak dgr seram membaca nyee .. huhuhu sib baik x jadi lebih buruk dari itu .. sib baikk sgt2 x melecur ye ..

kalau akk harus x tahu pasal nie .. huhuh

Myra Jay said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

alhamdulillah x jd apa2. bahaya klau bukak pnutup tangki time tngah panas.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal