Wednesday, October 31, 2012

Pengorbanan Raya Korban

Raya haji kali ni tak best..sebab tak dapat balik kampung saya, hehehe. Dan makin tak best..sebab saya demam!! Apa pon tak bolehhh...arrggh.

Hari rabu & khamis tu saya dah dapat mc..2 hari. Tapi rabu still kena pergi ofis sebab kena attend meeting. Lepas abis meeting, saya cabut balik rumah.

Doktor kata saya stress sangat, penat..badan tak bermaya. Sebab tu pening2 dan demam. Tapi saya tak makan pon ubat2 yang doktor bagi tu, mc tu saya guna untuk rehat & tidor je. Tu lah ubat saya sebenarnya.

So bila bangun pagi raya tu..rasa macam dah ok sikit, jadi saya masak2 lah untuk family. Masak nasi goreng je pon. Sedih sangat...pagi raya makan nasi goreng! Tak ada ketupat, rendang, kuah kacang!!

Lepas brekpes, saya sambung masak lauk untuk lunch..senang masak awal2. Tak payah nak kelam kabut..lagipon si kecik una tu tengah membuta lagi, boleh lah nak buat kerja. Dah siap semua..mandi anak2, saya jalan ke rumah kak Mah.

Balik dari rumah kak Mah, saya rasa badan makin sakit pulak..makin teruk rupanya. Badan tak sihat sepenuhnya..terus buat kerja, memang mendapatlah kan. Barulah terhegeh-hegeh makan ubat klinik. Masa tu lah..terus saya tak boleh bangun2. Terlantar ni atas katil..hari raya pulak tu!! Dari pukul 12pm [Jumaat] saya tido..keesokannya baru saya boleh bangun!

Agaknya sebab dah lama tak makan ubat klinik..kepala saya macam bingung. Ni pon still rasa kesannya..macam orang lalok & mabuk. Jalan terhuyung-hayang..aduhh. Saya tak ingat berapa biji pil MKS sumbat dalam mulut saya. Sebab MKS kata badan saya panas sangat..so dia bagi saya makan ubat tu banyak kali..emm

Lepas solat Asar raya kedua tu baru saya keluar rumah. Tu pon sebab MKS ajak ke rumah Kak Nah [my SIL]. Ada program hari keluarga..mesyuarat, tahlil & bbq. Layankan jelah. Bagi sokongan sebab MKS lah orang yang menjadi tulang belakang majlis ni semua.
Siap ada sesi bergambar..panggil cameraman lagi. Saya tak tau. Orang lain pakai comei2..saya pakai seluar jeans buruk je! Ni MKS punya kije..dia bukannya cerita semua hal kat bini dia ni. Time ni una dah tido..tapi sebab nak amik gambar, saya angkat jugak. Tu yang terlentok kepalanya..[oh ni gambar guna kamera saya, bukan kamera profesional yer]
Bila orang tengok dia tido..semua jerit, terkejut budak tu. Bulat mata kejap..nasib baik tak menangis. Abis amik gambar dia sambung tido.

Sebenarnya saya ada buat akikah untuk una..tapi lembunya kat kampung. Memang sedih tak dapat join. Dengar cite pulak, adik saya Lily tu pon beraya sorang2. Abang2 kitaorang semua balik kampung lepas solat jumaat..sedihnya.

Maaflah, bukannya saya tak suka raya kat sini..okey tipu..saya memang tak ada hati nak beraya kat sini. Sepanjang hidup saya..raya kat kampung halaman yang meriah dan dikelilingi lauk pauk yang best, jumpa sanak saudara sekepala..memang lain rasanya bila beraya kat Teregganu ni. Jiwa dan hati saya rasa kosong..kosong..kosong. Yelah, sape tak suka dapat beraya kat kampung sendiri kan?

Ni lah cite raya korban saya tahun ni. Pa, tahun depan kita balik kampung lah!



6 comments:

lyly yana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

lili pon lepas masak utk lunch tengahari raya pertama tu, terus tido.. huhu sedih je rasa. kosong, kosong, kosong :(

NM03 said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

raya hajiku pakai baju kaftan je dik nun

lagi sempoi

hahaha

N i e Z a said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

hehehe..betul betul betul..mmg best rsanye klu tetiap raya...raya kpg sdri kan..huhuhuhuhu...

cheqna said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

bagi cheqna x kisah kat mana2 asalkan suami ada disisi =)
lagipun cheqna dekat je..perjalanan balik umah ma x sampai satu jam pun

Papa Mifz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

takpe tahun depan raya kat kampung sendiri pulak yer...:)

deq noor said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

bila sakit ni lah baru kita menghargai masa rehat kan... kesian badan tu letih.... insyaallah tahun depan dapat balik raya.. :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal