Tuesday, January 10, 2012

Menjawab Segala Persoalan

Merujuk pada entry aku sebelum ini.. ramai lah yang bertanya, kenapa aku berpantang makan? Kenapa tak boleh makan itu..minum ini..so kat sini aku jawab lah segala persoalan korang tu. Sebenarnya dalam entry tu aku nak cite kenapa aku berpantang sekarang..tapi disebabkan kekangan masa [yolah sangat!]..jadilah entry malas cam tu. Kesian korang jadi tertanya-tanya bila baca entry tu kan..hehehe.

Bagi yang tak tau lah..sekarang ni kandungan aku dah masuk 19 minggu. So orang pregnant ni memanglah ada certain makanan/minuman yang tak boleh di jamah. Tapi tu mengikut perut individu itu sendirilah. Kalau rasa2 perut tu kebal..boleh je balun semua makanan tu. Tapi cam perut aku ni..walaupon aku rasa kebal..tapi kalau dah jamah makanan yang tak patut dimakan time pregnant ni..boleh tercirit jugak lah! So baiklah aku tahankan sikit nafsu tu demi kebaikan diri sendiri & baby dalam perut ni.

Macam nenas, buah durian, air kelapa dan air tebu..di awal2 pregnancy memang aku tak berani lagi nak makan. Takut keguguran or kecirit-biritan pulak nanti. Tapi sekarang ni aku memang teringin sangat nak makan buah durian. Kalau MKS lalu kat tempat orang jual durian..mesti aku rasa macam nak menanggis tengok buah durian tu melambai-lambai kat aku..huhu. Tapi tak pe..harap2 dah 6 or 7 bulan pregnancy nanti..boleh lah rasa seulas dua yer.

Air kelapa tu..abah aku pesan minum masa diakhir pregnancy. Dah 8 or 9 bulan..barulah aku pulun minum air kelapa. Biar baby keluar putih bersih jer. Tapi time waiz dulu..budak tu kuar dengan taik dia jugak! Lama sangat duduk dalam perut..sampai terberak-berak..sampai makan taik sendiri budak tu! Air tebu tu..aku rasa tajam sikit, so tak berani jugak nak minum. Kalau aku minum jugak, sure cirit birit. Tapi agak2 kalau aku ter-sembelit..curik2 minum gak air tebu tu..hehe. Tapi kena tahan lah sikit..kalau perut memulas-mulas tu.

Selain tu air gas pon aku berpantang jugak. Macam pepsi & coke tu..memang kalau tak pregnant pon aku tak minum. Tak taulah kenapa orang suka sangat minum air pepsi/coke tu..sebab aku rasa tak sedap pon [matilah aku kena kutuk dengan peminat pepsi/coke]. Biasanya air gas yang aku minum cuma sarsi, soda or oren jer. Kalau kurang gasnya..lagi bagus. So time pregnant ni..memang aku tak sentuhlah air gas. Tapi semalam, boss aku belanja kitaorang makan A&W..telan air liur aku tengok diaorang minum air root beer float..slrupp.

Kicap..kopi..or mana2 makanan yang berwarna hitam memang aku elakkan masa pregnancy ni. Tak taulah petua mana yang aku ikut..kalau makan makanan warna hitam, nanti anak keluar hitam. So nak anak putih..makanlah soya, tauhu, susu..dan makanan yang berwarna putih. Logik tak? Lagi satu..MKS ni berkulit hitam manis sikit, so aku selalu lah berdoa..biarlah anak2 aku yang keluar nanti berkulit putih..hehe jahat betul lah! Tapi time pregnant-kan si waiz tu memang aku balun soya & tauhu jer. Nasib baiklah budak tu keluar putih macam aku. Tapi sekarang ni..aku tengok dah semakin ikut kulit papanya! Takpelah..dah besar nak jadi hitam pon aku tak kisah. Tapi time baby tu kena putih cam aku jugak!

Eh..tapi air kopi & nescafe memang aku tak minum dari dulu lagi. Air kopi tu sebab cam di atas lah..kalau minum boleh jadi hitam. Aku dari kecik lagi fobia dengan orang berkulit gelap. Kalau nampak orang india..berlari masuk rumah. Masa kecik dulu..nak main panas pon takut, sebab takut jadi hitam! Satu lagi..masa kecik2 dulu, arwah mak aku selalu cakap.."sape hitam..bukan anak mak". Sebab arwah mak aku tu putih macam cina. So mana2 anak dia yang hitam tu..kitaorang akan ejek dia anak orang lain. Sebab tak ikut putih macam mak. So sebab nak jadi anak emak..kenalah maintain putih..keh keh.

Air nescafe tu pulak..asalnya abah aku yang tak minum air tu sebab katanya dia jadi pening bila minum nescafe. So kat rumah kitaorang memang tak pernah ada stok nescafe. Jadi aku pon tak pernah minum air nescafe. Time belajar dulu..kawan2 selalu buat air nescafe kalau nak stay up sampai tengah malam. Katanya kalau minum nescafe..tak boleh tido. Tak taulah betul ke tak kan..aku pernah try sekali, tapi lepas tu terus tido kepeningan!

Sekian..tu sajelah penerangan aku yang panjang lebor. Selamat bekerja!


Sincerely...

9 comments:

Kazman & Sue said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

semoga sihat hendaknya....

Kamalia said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

kahkah..gelak besar bab fobia dengan orang berkulit gelap..
bagusla tu,banyak pantang larang bagus untuk kesihatan kan..
kalau makan boleh memudaratkan buat ape ye tak..

YAYA AZURA said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Time preggy nie mmg bnyak pntg larangnya...pemakanan nk kena jaga..yg pantang banyak dan yg kena makan pun banyak..

lyly yAna said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

yelah, dgn lili sekali kene ejek anak india kan? sampai nangis nangis dulu bile akak kate lili bukan anak mak. Huh! adoi mcm2 pantang nye yer, lili jugak yg balun kopi, nescafe sume tu.. fuhh sedap

ieda said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

yelah dik
adakalanya mengandung nie ada yg kena pantang .. memang atas orang , kita tahu kelemahan kita ..
kalau nak makan sangat boleh .. jamah aje lah , supaya x kempunan nanti bb tuu ;)

RYS AREESA NASIR said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Hah, lagi satu Wida! Abah akak cakap,kalau time preggy ni jangan makan mknn yang pedas-pedas, nanti anak rentung (dia refer ibu akak lah tu yg suka mkn gulai lemak cili api...) hu hu

~ yus ~ said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

hehe, kita fikir yang terbaik untuk kita kan wida...

wida ni mcm biara kak yus cara berpantang waktu peknen. Tp betul, akak kopi, milo, nescafe semua tak pantang apa pun...

Kicap lagilah, hari2 bedal, tapi alhamdulillah anak keluar semua cerah.

Apa pun jangan ikut cara akak, kalau tak boleh kan, kita tahu diri kita...:)

sW33tdARLiNG said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

eehhh 19minggu.. samalah ngan akak....!

due date bile? bulan 6 erk?

ibu addin dan nasa said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Salam perkenalan.

Semoga sentiasa dalam rahmat ALLAH jua.

Coretan seorang surirumah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal