Friday, January 13, 2012

Mari Mengaji..

Rasanya macam dah pernah buat tajuk "Mari Mengaji" tu jer..tak pelah, tajuk sama tapi jalan citenya lain yer.

Papanya punyalah gigih mengajar budak kecik ni mengaji..padahal budak tu bukannya reti bercakap lagi! Waiz ni masih cakap bahasa rusia..so orang yang tak reti bahasa rusia memang tak paham apa yang di cakap. Aku ni pon kadang2 confused dengan percakapan waiz ni. Runsing jugak..dah umur 2 tahun tapi masih kurang pandai bercakap. Anak korang pandai cakap umur bape ek?

MKS kata..kalau waiz tak pandai ABC tak pe..yang penting pandai Alif, ba, ta dulu. Sebab MKS memang dah niat..Waiz halaf je alif hingga ya..terus dia nak hantar budak tu masuk sekolah pondok kat Kubang Bujuk.
Biasanya budak ni mengaji pakai kopiah..tapi bila tukang ajarnya pon tak pakai kopiah, cam tu lah rupanya. Papanya panggil..dia duduklah bersila mengadap muqaddam tu. Tapi dari hari tu aku dengar..alif, ba, ta jelah...tak beranjak-anjak pon!
Budak ni banyak main tau! Paling lama pon dia duduk mengaji 10 minit. Lepas tu dia cabut main kereta atau motor. Anak sape lah ni..

Sincerely...

7 comments:

~ yus ~ said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

memang kena ajar pelan2...

kalau budak baya ni, ajar mcm tu lambat sikit dapat kot, kena pakai flash card, cepat sikit...

sarah mohamad said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Melentur buluh biar lah dari rebungnyaa HEHEH Ajar slow2 :D

wahida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

mengaji sambil buat muka comel...geram!!

C.M.A @ CikMoonAdnan said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

wa..bagus2.. kecik2 mmg kena ajar mengaji..comel jerkk muka dia..

RYS AREESA NASIR said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

Heh, samalah Waiz dengan Didik... si Didik pun dah Papanya start ajar mengaji.

Tak apalah, start awal.. pelan-pelan. Mungkin boleh apply cara Yus tu, guna flash card.

Papa Mifz said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

insyallah nanti pandai la tu bercakap..slow2 yer..:)

Izan Ishak said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

gud boy waiz. betul juga kata kak yus tu. anak2 kecil macam waiz lebih sesuai guna flash card warna warni. satu sesi tak lama pun... 5 minit aje. tapi ulanglah 4-5 kali sehari. lama2 mesti dia dah pandai...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal