Monday, June 4, 2012

Penat yang tersangatlah best

Minggu yang memenatkan..tapi best. Sebab ramai my family yang turun Kuala Terengganu. Seronok dapat jumpa saudara mara ni..yelah, ai kan duduk jauh di perantauan..hiks.

1hb baru ni, sepupu2 aku belah arwah mak [Kak Jai & Kak Yam] datang dari KL. Sebenarnya aku tak berapa rapat dengan sepupu belah mak ni. Tapi kenal lah jugak. Dia datang nak hantar anaknya masuk ke UiTM Kampus Chendering ni. So petang..lepas Asar tu, kitaorang jumpa kat Masjid Terapung.

Sembang2..then kitaorang ziarah Tok Ali [Atuk Saudara belah mak] yang duduk kat Kuala Ibai. Lepas tu..tunjuk jalan ke UiTM Chendering, sebab my cousin ni tak jumpa jalan nak ke UiTM ni. Disebabkan dah Maghrib..aku pelawa lah ke rumah. Sebab cousin aku ni tak dapat chalet/hotel hari Jumaat tu..full house semua chalet/hotel kat Terengganu ni! Ramai giller orang datang KT tau. Dia dapat chalet untuk hari keesokkannya je. So aku ajaklah tido rumah..

Malam..lepas bawak gi dinner, sambung sembang2 kat rumah.

Esoknya..my cousin tu dah check out dari rumah kitaorang sebab nak buat pendaftaran anaknya masuk U.

2hb tu punyalah banyak jemputan kenduri. Tapi aku larat pergi 2 buah rumah jer..sebab ada agenda lain pulak. Nak jumpa my family yang lain pulak..ni belah abah. Pakcik aku turun KT dengan semua anak, menantu & cucu2nya. 5 kereta tu...

Plannya..aku nak turun ke chalet diaorang kat Anggullia Marang tu, bolehlah tumpang2 tido semalam ke..tapi plan lari sebab Kak Jai & Kak Yam tido kat rumah pulak. So tak ada rezeki lah kan.

Tu yang lepas kitaorang pergi kenduri..terus hello2 ajak jumpa. Alhamdulillah..dapat jumpa kat Pantai Batu Buruk. Diaorang berhenti lunch kat situ..tapi tak dapat jumpa lama pon, sebab jadual masing2 ketat kan. Bestnya diaorang turun holiday kat sini sebab nak candat sotong. Sewa bot bagai..aku ni kalau tak kerna mengandung, memang menggelupur nak ikut lah. MKS biar tinggal jaga waiz..hehe.

Lepas berpisah dengan pakcik & sepupu2 ni, kitaorang lepak kat Giant sebab nak tunggu trip ke-3 saudara aku ni pulak. Adik aku..Lily tu pon ikut sama. Diaorang ada jemputan kahwin di Kemaman..so terus jalan2 kat KT ni.

Sempatlah jugak bagi budak waiz tu main2 kat Giant, solat Zuhur & Asar semua..then dalam pukul 4.30pm tu adik aku sampai. Tu pon sesat..sampai masuk town. Kena lah amik diaorang pulak. Jalan pulak jammed giller. Memang hazab betul lah mengadap jem ni..nasib baiklah kitaorang ni tau jalan alternatif kan. So lepas amik diaorang..kitaorang terus naik ke Batu Rakit, makan sotong celup tepung Pok Nongggggg!!

Kat kedai Pok Nong ni pon ramai orang..berebut-rebut sampai tak terkawal kedai tu. Bayangkan..pelanggan sampai masuk dapur tunggu tepi kuali! Melampau betul..tak menyempat-nyempat nak makan. Dah macam orang kebuluran pon yer. Aku ni yang mengandung pon orang tak heran tau..siap langgar je perut ni. Surrender..suruh Lily je take over bab berebut ni. Dapatlah sotong 3 ekor, ikan 2 ekor, mee goreng 2 pinggan..air bergelas-gelas. Udang?..tunggu2 asyik tak keluar dari dapur. Tension aku. Kesian kat saudara aku..tak puas makan. Nak berebut..tak koser dah..hiks.

Mahgrib..kitaorang balik rumah. Rehat2 jap. Aku ni nak order lah makan. Senang sikit kalau order makan thru phone ni..malas nak tunggu lama2 kat kedai. Waiz tu tahan paling lama pon 15 minit! Lepas tu start lah berlari sana-sini...fening aku. Tapi..semua restoren aku call, full house ko. Heran aku..awatnya ramai sangat umat kat Terengganu ni.

Nasib baik restoren ke-3 aku call tu nak amik order aku ni. Kalau tak..aku give up, masak nasik..hidang telur goreng je lah sebab lauk2 cam ayam & ikan memang aku tak simpan lah dalam esbox tu..hehe.

Lepas makan..bawak diaorang round town. Penat weh...tapi best.




Sincerely...

6 comments:

Yaya Azura aka Naz Azra said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

betul la wida..jalan jem giler..
suka betul dorang dtg bercuti kt trg..

lyly yana said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

tak lepas lg rindu kt kakak saye nih

Hanis MY said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

memng best la kalau dpt kumpul2 dan borak2...syoknyaa...

rasp said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

penat cenggini memang tak kisah kan sis...memang best...

RYS AREESA NASIR said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

hmm.. tu la pasal agaknya jalan jammed gila waktu kami nak balik ari tu. ramai umat pi Tganu kot hu hu....

wida said... [Tak Kira Nak Jawab Gak!]

@RYS AREESA NASIR
ni family hj hussien lah buat jammed..hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

It's Mine.. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal